Felépült a rég elpusztult magyar koronázóbazilika makettje

Spányi Antal székesfehérvári megyés püspök megáldotta a koronázóbazilika makettjét Dinnyésen. A magyar történelem egyik kiemelkedően jelentékeny épületének makettjével gazdagodott a Velencei-tó partján található várpark.

A székesfehérvári koronázóbazilika – más néven a Szűz Mária prépostsági templom, vagy Nagyboldogasszony-bazilika – volt az a hely, ahol megkoronáztak a magyar királyok döntő többségét 1000 és 1601 között. Utóbbi évszám jelöli a bazilika pusztulásának kezdetét, a törökök dúlta Magyarországon egy csata közben felrobbant, szinte teljesen leégett, s az elkövetkező években köveit elhordták. Falmaradványai azonban ma is őrzik a templom emlékét.

Látogassanak el Székesfehérvárra! A koronázóbazilika köveit minden magyarnak látnia kell

Ennek – a magyar történelemben és államiságban megkerülhetetlen jelentőségű – templomnak immár a Velencei-tó partján fekvő Gárdony városához tartozó Dinnyésen is van emléke. A 2014-ben megnyitott Dinnyési Várpark látogatói már megtekinthetik a bazilika makettjét, amelyet a park alapítója, Alekszi Zoltán alkotott.

A várpark és skanzen két hektárnyi területen fekszik. A parkban a ma már csak romokban létező középkori magyar várak kicsinyített eredetijei láthatók, amelyek rekonstrukciós elképzelések alapján készültek el. Emellett az összes magyar uralkodó, fejedelem és kormányzó neve és legfontosabb tettei is megtekinthetők a 90 emlékoszlopon. 2019-ben megépült egy Árpád-kori település, skanzen, amelyben egy XI. századi fatemplom rekonstrukció is helyet kapott. A skanzen mellett egy eredeti méretben rekonstruált, honfoglalás kori szekérvár és palánkvár is található. 2022-ben készült el a szentek fala, 614 szent szobrával.

Alekszi Zoltán a Szűz Mária prépostsági templom mellett az Árpád-kori dinnyési templom kicsinyített másolatát is újonnan alkotta meg. Mindkettő vasbeton alapokon nyugszik, fehér kőből épültek. A dinnyési vár egy főépületből és egy szentélyből, a bazilika pedig egy főhajóból, mellékhajókból és a szentélyből áll.

Az Árpád-kori dinnyési templom kicsinyített másolata is újonnan készült el. Forrás: Székesfehérvári Egyházmegyei Stúdió

Az új alkotásokat kedden áldotta meg Spányi Antal megyés püspök. Beszédében kiemelte Alekszi Zoltán erejét és helytállását, amelynek segítségével évről évre gyarapítja a várparkot.

Amikor ezekre az épületekre tekintünk, láthatjuk, hogy olyan kincsekkel rendelkeztünk, amiket ma is megcsodálhatunk. Láthatjuk, hogy nekünk is voltak hatalmas értékeink, mint a koronázó templom, ami olyan hatalmas volt és díszes, mint a tőlünk nyugatra megcsodált, ma is álló építmények. Erősödjék meg bennünk Szent István szellemének öröksége, és legyünk büszkék Mária országára, mert népünk fontos küldetést teljesített a múltban és teljesít ma is

– fogalmazott a székesfehérvári püspök.

A képen Tóth István polgármester a mikrofon mögött, tőle jobbra Alekszi Zoltán alkotó, Spányi Antal megyés püspök, Tessely Zoltán országgyűlési képviselő. Forrás: Székesfehérvári Egyházmegyei Stúdió

Az eseményen Tóth István, Gárdony polgármestere visszaemlékezett a várpark alapításának kezdeteire, méltatta az alapító, alkotó kitartó és minden részletre kiterjedő, alapos kutató- és építőmunkáját, ami miatt a Dinnyési Várpark ma a Velencei-tó egyik legnagyobb attrakciójának számít.

Tessely Zoltán országgyűlési képviselő elmondta, hogy egy átlagos évben mintegy 40 ezer érdeklődő látogat el a várparkba.

Forrás: www.szfvar.katolikus.hu/Berta Kata

Címlapkép: Spányi Antal megyés püspök megáldotta a székesfehérvári koronázóbazilika Dinnyésen felépített makettjét. Forrás: Székesfehérvári Egyházmegyei Stúdió

Iratkozzon fel hírlevelünkre