Botrány Párizsban! Eltüntették az olimpiai plakáton a keresztet az Invalidusok dómjának kupolájáról

Alig néhány órával azután, hogy közzétették az idei párizsi olimpia hivatalos plakátját, többen észrevették, hogy a grafikán eltüntették a keresztet az Invalidusok dómjának tetejéről, és a poszteren nyoma sincs a francia zászlónak… A gyönyörű neoklasszicista épület – amelyet még a Napkirály építtetett beteg és sebesült katonáinak – mindig is a turisták kötelező célpontja volt. Az épületegyüttesben több múzeum és számtalan műemlék található, közöttük Napóleon sírhelye is.

Sok nemzeti érzelmű franciát felháborított, hogy a plakáton nincs rajta a kereszt.

Miért törölték le a 2024-es olimpia hivatalos plakátjáról az Invalidusok kupolájának tetején lévő keresztet? Miért nincs rajta francia zászló? Mi értelme van megszervezni az olimpiát Franciaországban, ha el akarjuk rejteni, hogy kik vagyunk?

írta Marion Maréchal, a Reconquête (magyarul: Visszahódítás) Párt vezető alakja az X – korábban Twitter – közösségi oldalon.

Ez az a párt amelyet még Eric Zemmour alapított, aki akkor vált igazán híressé és egyben a rendszer „ellenségévé”, amikor 2014-ben megjelent „A francia öngyilkosság” (Le Suicide français) című könyve.

Gilbert Collard, aki 2019 óta EP-képviselő szintén elítélte

„az árulók munkáját, akik vétkesek Franciaország megtagadásában, amely nem most kezdődött.”

Nicolas Meizonnet, a Nemzeti Tömörülés (RN) képviselője szerint: „Identitásunk láthatatlansága elfogadhatatlan hiba. A wokeizmussal mindenhol könyörtelenül küzdeni kell!” Amint az általa közzétett képeken is látszik, a kereszt helyére most egy nyíl, vagy ha úgy tetszik, egy dárda került.

Hozzászólása alatt számtalan elkeseredett bejegyzés olvasható, mint például:

  • „az adóinkból fizetett apokalipszis kezdete”
  • „úgy gondolom, hogy Macron bandája a saját sírját ássa”
  • „az emberek több Franciaországra vágynak”
  • „ez tényleg nevetséges”
  • „ez logikus, Franciaország ateista köztársaság”
  • „hamarosan nem leszünk többé franciák, csak egy törpe a világban”

Florence Portelli, az Ile-de-France régió alelnöke szégyenteljesnek nevezte az akciót, és úgy véli, hogy „Franciaország lassan haldoklik az identitása elutasítása miatt. Ez egy kollektív öngyilkosság, amelynek véget kell vetni!” – írta az X-en.

Az olimpiai és paralimpiai szervezőbizottság mint a plakát kiadója csak annyit válaszolt az RMC Sport kérdésére, hogy „ez egy könnyed, művészi interpretáció, amely se nem kimerítő, se nem valósághű. Ezért rózsaszínű az Eiffel torony, és ezért halad a metró a Diadalív alatt – anélkül, hogy ennek politikai értelmezése lenne…”

Csak a kérdésre nem válaszoltak.

Persze tudjuk, hogy a művész szabadsága (szinte) korlátlan. De ha a kereszt zavarta (?) az amúgy San Franciscoban élő francia grafikust, miért helyettesítette éppen egy dárdával? Az vajon mit jelképez?

Címlapkép forrása: twitter.com/GilbertCollard

Iratkozzon fel hírlevelünkre