Fegyveresek támadtak meg egy mecsetet és egy katolikus templomot Burkina Fasóban

Istentisztelet közben érte fegyveres támadás egy Burkina Fasói katolikus templomot vasárnap, 15 ember vesztette életét. Ezzel egyidőben az afrikai ország délkeleti részén található Natiaboani egyik mecsete ellen is támadás történt, ahol szintén többen meghaltak. 

Egy helyi lakos szerint a városba kora reggel érkező fegyveresek előbb körülzárták a mecsetet, majd az épületbe belépve tüzet nyitottak a napindító ima résztvevőire, akik közül sok imádkozó és egy vallási elöljáró is meghalt. A szemtanú hozzátette, hogy széleskörű támadás történt, amelynek a vallási gyülekezeten kívül a hadsereg helyi reguláris és önkéntesekből álló alakulata is a célpontja volt.

A hadsereg szerint ezt, valamint a hadsereg egy-egy további északi és keleti egysége ellen indított támadásokat is dzsihadista szélsőségesek hajthatták végre. A hadsereg közölte, hogy a légi támogatással indított ellencsapásaiban több száz terroristával végeztek.

Burkina Faso, különösen az ország északi része, 2015 óta van folyamatosan kitéve az al-Kaida és az Iszlám Állam terrorszervezethez köthető dzsihadista csoportok fegyveres támadásainak, amelyeknek a hadseregen kívül a vallási közösségek is rendszeres célpontjai. Az utóbbi négy évben a dzsihadisták több muszlim és keresztény vallási elöljárót, illetve papot is megöltek vagy elraboltak.

A nyugat-afrikai ország hadserege 2022-ben buktatta meg a 2015 óta hivatalban lévő Roch Marc Christian Kaboré elnököt, aki képtelen volt megbirkózni a dzsihadista erőszakkal. A dzsihadisták támadásainak következtében 2015 óta csaknem 20 ezer ember meghalt, további két millióan pedig otthonuk elhagyására kényszerültek Burkina Fasóban.

(MTI)

A címlapkép forrása Pixabay

Iratkozzon fel hírlevelünkre