Sulyok Tamás köztársaságielnök-jelölt életútja 7 sarkalatos pontba sűrítve

Kocsis Máté és Simicskó István bejelentése után tudjuk, a Fidesz-KDNP frakciószövetsége Dr. Sulyok Tamást jelöli Magyarország köztársasági elnökének. Íme az elnökjelölt élete és természete 7 pontban. Ismerjék meg közelebbről!

1.

1956-ban született Kiskunfélegyházán, lám, egyidős a huszadik század szabadságvágyó magyar forradalmával.

2.

Édesapja ügyvéd volt, ám 1945 után nem gyakorolhatta hivatását: politikai okokból törölték az ügyvédi kamarából. Bő tíz évig fizikai munkás volt, és csak 1957-ben tudott újra elhelyezkedni mint jogtanácsos.

Édesapám hívő ember volt, úgy tartotta, amit Isten adott, azt joga is van elvenni. Ebből a pozitív célzatú nevelésből a mai napig profitálok

– nyilatkozta róla néhány évvel ezelőtt.

3.

Édesanyja pedagógusként dolgozott. Tőle örökölhette pedagógiai vénáját, ő is szeret tanítani.

4.

1980-ban szerzett jogi diplomát Szeged városában, a JATE Állam- és Jogtudományi Karán. Diplomaszerzés után a Csongrád Megyei Bíróságon dolgozott fogalmazóként. Nem sokáig, a bíróság akkori elnöke felajánlott számára egy büntetőbírói kinevezést, feltéve, ha belép a Magyar Szocialista Munkáspártba. Nem tette. A kinevezésből így nem is lett semmi, s még a megyét is elhagyni kényszerült a biztonsága kedvéért.

5.

Ezután szülővárosában próbált szerencsét, egy termelőszövetkezet jogtanácsosa lett. Erről azt nyilatkozta utóbb, hogy nagyon sokat tanult a parasztemberektől:

Ők mindig a valóság talaján állnak, azt figyelik, mit hoz a jövő, hiszen abból élnek. Ehhez sok hitre van szükség. Ha ma valamit elvetek, azt majd le fogom aratni, vagy ha enni adok a jószágnak, azt le tudom vágni

– mondta.

6.

2000-től 2014-ig Ausztria tiszteletbeli konzulja volt Szegeden. 2014 szeptemberében lett az Alkotmánybíróság tagja, amelyet 2016 novembere óta elnököl. Most – minden bizonnyal – egy új elnöki feladatot kap.

7.

Vallja:

Bármi is történjék, ha az élet rábíz egy feladatot az emberre, azt legjobb tudása szerint kell ellátnia. Ha ez megvan, nincs idegeskednivaló.

Dr. Sulyok Tamás a Fidesz-KDNP köztársaságielnök-jelöltje

Címlapkép: Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság elnökét jelöli államfőnek a Fidesz-KDNP frakciószövetség. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Az idézett gondolatok a jogiforum.hu-nak adott korábbi interjúja során hangzottak el.

Iratkozzon fel hírlevelünkre