Idén beérhetnek a kormány külpolitikai erőfeszítései

Hétvégén tartotta 25. évértékelő beszédét Orbán Viktor, miniszterelnök. A kormányfői beszédnek volt egy nagyon fontos, ám eddig méltatlanul keveset tárgyalt része. Orbán Viktor ugyanis arról beszélt, hogy – ahogyan fogalmazott – “a világpolitika színpada az év végén teljesen más képet mutat majd, mint most, ez év elején, és ha a Jóisten megsegít bennünket, akkor Magyarország mozgástere nem csökken, hanem régen látott mértékben kitágul.”

És valóban, 2024 ebből a szempontból fordulópont lehet. Idén érhet be az a karakteres, külföldön is képviselt patrióta politika, amelyhez a magyar kormány már 2010 óta ragaszkodik. A recept nem bonyolult. Az emberekkel kötött társadalmi szerződés következtében a Fidesz-kormány megtalálja azokat a fontos ügyeket, amelyek a társadalmat valóban érintik és foglalkoztatják és ezekben a kérdésekben az emberek véleményének többsége alapján politizál, az ő érdekeit képviseli. Nem okoskodik, nem társadalommérnökösködik, nem akarja jobban tudni, mint az átlagember. Értékek mentén politizál és ezek az értékek egybeesnek az emberek többségének az értékeivel. És éppen ez az, amit a nyugat-európai politikai elit elfelejtett. 

Nyugaton a hatalmi gőg felülkerekedett a valós problémákon, az emberek és a politikusok közötti szakadék pedig akkorára nőtt, hogy már-már áthidalhatatlan.

Nem véletlen, hogy ezt egyszerűen megelégelték az emberek. És éppen ezért ellenzik a migrációt, az őket rossz gazdasági helyzetbe hozó szankciókat és támogatják a gazdatüntetéseket, amelyek az elmúlt időszakban a leginkább összefoglalták és artikulálták a Brüsszellel szembeni elégedetlenséget. Ez az oka annak, hogy a normalitás pártján álló, az emberek érdekeit valóban képviselő jobboldali, konzervatív pártok egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek Európa szerte. És a fordulatra most valóban nagy esély kínálkozik.

Ha mindenki, aki változást akar, el is megy június 9-én szavazni, azzal véget lehet vetni a brüsszeli elitek uralmának és ahogyan Orbán Viktor fogalmazott, Európa vissza veheti Brüsszelt.

Ha pedig így történik, akkor a konzervatív erők a második, vagy a harmadik legnagyobb pártcsalád lehetnek az európai politikában, ami azt jelenti, hogy többé nem lehetne figyelmen kívül hagyni a hangjukat és ezáltal az európai emberek hangját. Ha pedig így lesz, akkor ezeknek a pártoknak sokkal nagyobb beleszólása lesz a csúcspozíciók elosztásába és a teljes Uniós döntéshozatalba. És mivel a Fidesz és Orbán Viktor meghatározó képviselője ezeknek az erőknek, ez azt jelenti, hogy Magyarország mozgástere is jelentősen növekedhet.

A másik, hazánk szempontjából sem lényegtelen voksolás pedig a novemberi, amerikai elnökválasztás. Ezen a republikánusok jelöltje várhatóan az a Donald Trump lesz, akinek komoly esélye van arra, hogy 4 év kihagyás után visszatérjen a Fehár Házba. Az elmúlt években a Fidesz és a magyar konzervatív think-thankek rengeteget fáradoztak azon, hogy minél jobb kapcsolatot építsenek ki az amerikai jobboldallal és személyesen Donald Trumppal is. Ez a munka beérett, hiszen Orbán Viktor többször is találkozott már a volt és leendő elnökkel. Ráadásul Donald Trump többször hivatkozott beszédeiben a magyar miniszterelnökre, sokszor példaként állítva őt az amerikai republikánusok elé.

Ez pedig azt jelenti, hogy ha Donald Trump újra az elnöki székbe ülne, a magyar-amerikai kapcsolatok soha nem látott magasságokba emelkednének, elképesztően komoly politikai és gazdasági mozgásteret biztosítva a magyar kormánynak.

Bizakodóan tekinthet tehát a hazai és a nemzetközi konzervatív oldal az idei évre. Ha ugyanis mindenki elvégzi a rá kiszabott munkát, igaza lesz a miniszterelnöknek és Magyarország mozgástere soha nem látott mértékben növekedhet. 

Iratkozzon fel hírlevelünkre