Már 100 keresztény templomot gyújtottak fel vagy támadtak meg Kanadában

A napokban történt legutóbbi eset után az újdemokraták és a liberálisok megakadályozták, hogy minden kanadai képviselő egységesen elítélje a támadást.

A templomok felgyújtása és megrongálása akkor kezdett el tömegessé válni Kanadában, amikor 2021 nyarán közel 1000 őslakos gyermek holttestét fedezték fel katolikus bentlakásos iskolák melletti területeken. A 19. század végétől ugyanis az akkori kormány(ok) úgy döntött(ek), hogy „civilizálni” kellene az őslakosokat. Kiszakították a gyermekeket családjaik köréből, majd bentlakásos iskolákban helyezték el őket. Az egykori rezervátumok területén pedig számtalan olyan templomot is elpusztítottak, amelyeket az őslakosok is szép számmal látogattak, a vietnámi és az afrikai menekültek mellett.

A múlt bűnei – három évvel ezelőtt – templomrongálási hullámot indítottak el, amelynek – abban az évben – néhány tíz imahely esett áldozatul. Szomorú, de tény, hogy a rongálók és a vandál tettek elkövetői közül szinte senkit sem találtak meg és az ultraliberális Justin Trudeau miniszterelnök is csak sajnálkozni tudott az esetek miatt.

A helyzet még tovább romlott tavalyelőtt és különösen tavaly nyáron. A templomgyújtogatások és rongálások száma mára már elérte a százat – írta a tnc.news. A cikk szerint 2021 óta 33 templom égett porig. A legutóbbi eset Saskatchewan tartomány székhelyén, a 180 ezres lélekszámú Regina városban történt. A 118 éves katolikus templomot pénteken kora reggel próbálta meg felgyújtani egy álarcot viselő férfi. A gyújtogatási kísérletről készült biztonsági felvételeket még aznap közzétette Fr. James Hentges, az Oltáriszentség plébánia templomának papja.

Szerencsére a gyorsan kiérkező tűzoltók megmentették a templomot a teljes leégéstől, a tettest pedig jelenleg is keresik.

Ami utána történt, az szintén elgondolkodtató. Hétfőn, Corey Tochor tartományi parlamenti képviselő felszólalt és arra kérte társait, hogy mindannyian ítéljék el a szégyenletes eseményt. Még be sem fejezhette rövid mondanivalóját, amikor a liberális és NDP (a New Democratic Party, a középbal-demokraták) padsoraiban ülő képviselők elkezdtek kiabálni, hogy „nem!”.

Utóbb ezt így kommentálta Tochor: “Szégyenletes, hogy ez az NDP-Liberális koalíció nem hajlandó elítélni ezeket a gyűlöletkeltő támadásokat, és megállít minket, amikor megpróbálunk beszélni róla.”

Iratkozzon fel hírlevelünkre