Emlékezzünk együtt Melocco Jánosra, a katolikus újságírás mártírjára!

Melocco Jánosra, a katolikus újságírás mártírjára emlékezünk halálának 73. évfordulóján, 2024. február 22-én, csütörtökön.

A megemlékezésre a mártír újságíró emléktáblájánál kerül sor, amely Budapest belvárosában, a Kossuth Lajos utcában a Pesti Ferences Templom falán található. A fia, Melocco Miklós Kossuth-díjas szobrászművész által alkotott emléktáblán a mártír újságíró családja és a MAKÚSZ helyez el koszorút 17:00-órakor.

A csendes, imádságos megemlékezésen a család szívesen látja a katolikus újságíró kollégákat. Az imádságot vezeti és áldást ad fr. Reisz Pál ferences atya. A hosszabb útról érkezők számára felfrissülési lehetőség lesz a ferences rendházban.

A 1909. december 26-án született Melocco János 1928 és 1943 között a Magyar Távirati Iroda (MTI) és a Magyar Rádió munkatársa volt, az idegen nyelvű hírszolgálatot vezette. Később a Pester Lloyd politikai rovatvezetőjeként dolgozott. Az Új Ember volt az utolsó munkahelye. A második világháború befejezése után pár hónappal induló új katolikus hetilapban a kiépülő kommunista diktatúrával szemben állást foglaló politikai írásai is megjelentek.

1950. szeptember 10-én egy Záhonyból Budapest felé tartó vonaton tartóztatták le az állam emberei, majd a budapesti katonai törvényszék egy koncepciós per során, hűtlenség vádjával halálra ítélte, s kötél által kivégezték az Államvédelmi Hatóság (ÁVH) épületében.

Felesége Schuster Teodóra és családja egy hónappal később, épp nagypénteken értesült Melocco János sorsáról.

Iratkozzon fel hírlevelünkre