Nincs menekvés a gyermekekkel szembeni bűnelkövetőknek!

Egy alapvetően jogtechnikai kérdés vált politikaivá az elmúlt napokban, a köztársasági elnöki kegyelemmel kapcsolatban. Persze nem véletlen, hogy a téma politizálódott, egy olyan ember kapott ugyanis kegyelmet az államfőtől, akit “egy rendbeli bűnsegédként elkövetett kényszerítés hatósági eljárásban bűntettének kísérlete”, valamint “egy rendbeli vesztegetés hatósági eljárásban bűntette” miatt ítéltek szabadságvesztésre. A jogi formula mögött ugyanakkor az rejtőzik, hogy a férfi segítette a bicskei gyermekotthon igazgatóját annak pedofilügyei eltussolásában.

Hogy az államfő miért adott kegyelmet ennek az embernek, azt az ő dolga tisztázni és reméljük, meg is teszi ezt. A kormány viszont példás gyorsasággal lépett az ügyben és a parlament elé benyújtott alaptörvény módosítással úgy zárja be az újabb jogi kiskaput, hogy lényegében csorbítja az elnöki jogkört azzal, hogy a gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekmények esetében nem ad lehetőséget az államfői kegyelmi jog gyakorlására. Novák Katalin témához való hozzáállásáról egyébként sokat elmond, hogy a Sándor-palota közölte: támogatja a lépést és az államfő jó szívvel írja alá a gyermekek még erősebb védelmét szolgáló módosítást. Vagyis a gyermekek szempontját a saját jogköreinek csorbításánál is fontosabbnak tartja.

Az ügy tehát – bár magyarázatra szorul – azzal végződött, hogy a gyermekek védelme még erősebb lesz a jövőben,

hiszen senki nem ringathatja magát abba a hitbe, hogy a legszörnyűbb bűncselekmények elkövetői számára akár csak a lehetősége is ott lesz az ítélet vége előtti szabadulásnak és a priusz nélküli életnek. Ezt is vártuk attól a kormánytól, amely évek óta következetesen kiáll a gyermekek védelme mellett. Mert ne feledjük: ez a kormány volt az, amely Európa legszigorúbb gyermekvédelmi törvényét alkotta meg és ez a kormány volt az, amely kitiltotta az iskolákból a fiatalokra káros genderpropagandát. Az Orbán-kabinet az is, amely a gyermekek védelme érdekében jelenleg is késhegyre menő vitákat folytat Brüsszellel és még azt is vállalja, hogy Magyarország részben emiatt nem kapja meg a neki járó Uniós forrásokat. Ahogyan Orbán Viktor már többször fogalmazott:

a gyermekvédelem – a békepártiság és a migráció mellett – elvi kérdés, amelyből a kormány semmilyen nyomásra nem enged.

És ha valahol veszélyt, jogi kiskaput lát, azonnal beavatkozik. Ezért álságos, amikor a baloldali pártok elkezdik összemosni a magyarázatra szoruló kegyelmi döntést a kormányzati politikával. A jogalkotó és a végrehajtó hatalomnak, vagyis az Országgyűlésnek és a kormánynak ugyanis egyszerűen nincs beleszólása a kegyelmi döntésekbe, azokat megváltoztatni nem tudja. Az egyetlen, amit tenni tud, hogy úgy módosít a jogszabályokon, hogy a jövőben ne fordulhasson elő hasonló. És ezt most meg is fogja tenni. Egyrészt saját meggyőződésből, másrészt azért, mert a társadalom erre kötelezi. A 2022-es gyermekvédelmi népszavazáson ugyanis soha nem látott egység állt össze ebben a kérdésben és az emberek pedofíliával szembeni ellenérzései azóta cseppet sem változtak. És

éppen a tettek fényében nem helyes, hogy a baloldal a kormányt is támadja az elnöki kegyelem miatt.

Ráadásul mielőtt éppen balról támadni kezdenék akár a köztársasági elnököt, akár a kormányt, nem ártana kicsit szétnézni a saját házuk táján. Elsősorban önkritikát kellene gyakorolni amiatt, hogy nem szavazták meg a gyermekvédelmi törvény szigorítását, amely például a pedofilok nyilvántartásba vételét is tartalmazta. Amiatt is magukba szállhatnának, hogy miután a jogszabály ellen voksoltak, Brüsszelben ahol csak tudták, gáncsolták azt. Ilyen előzmények után éppen az ő szájukból hiteltelen az, ha kritikát fogalmaznak meg egy vitatott kegyelmi döntéssel kapcsolatban. Jogos kérdései itt csak a jobboldali érzelmű, a szigorú gyermekvédelmi politikát támogató választóknak és politikai aktoroknak lehetnek és nekik sem a kormány, hanem az államfő felé. Bízzunk abban, hogy hamarosan ők is megnyugtató válaszokat kapnak a felvetéseikre.

Iratkozzon fel hírlevelünkre