Megszólalt a római magyar nagykövet az antifasiszta támadások olasz vádlottjának ügyéről

Valótlannak nevezte és visszautasította a Magyarországot ért vádakat Kovács Ádám Zoltán római nagykövet a RAI1 televízió-csatorna híradójában péntek este, a Budapesten letartóztatásban lévő olasz nő ügye kapcsán.

Kovács Ádám Zoltán újságírói kérdésre válaszolva határozottan visszautasította a nő családjának és ügyvédeinek vádjait, amelyek szerint Magyarországon nem tartják tiszteletben a fogva tartás körülményeire vonatkozó normákat. A római magyar nagykövet a vádakat rágalmaknak nevezte.

Hangsúlyozta, hogy a fogva tartott nő számtalan alkalommal találkozhatott ügyvédjével, és rendszeresen tartja a kapcsolatot a családjával is.
Kovács Ádám Zoltán kiemelte, hogy a fogvatartottnak rendelkezésére áll egy mobiltelefon is, amiként azt a magyar büntetés-végrehajtási intézetek szabályzata előírja.

A magyar diplomata a TG1 nevű híradóban kapott szót, amit az esti főműsoridőben sugároznak, és a legnézettebb olasz tévéhíradónak számít.
Azzal kapcsolatban, hogy a fogvatartottat a magyar bírósági terembe kéz- és lábbilincsben vezették elő, ami – tette hozzá a kérdező újságíró – Olaszországban nem szokás, Kovács Ádám Zoltán emlékeztetett a nővel szemben emelt vádak súlyosságára. Úgy vélte, hogy a megbilincselésre megelőzésből volt szükség.

A kérdésre, hogy a nő mikor részesülhet házi őrizetben, Kovács Ádám Zoltán kijelentette: erre az ítélet után kerülhet sor.
A letartóztatásban lévő I. S. egyike annak a három vádlottnak, akik az ügyészség szerint úgynevezett antifatámadásokat követtek el Budapesten az elmúlt év februárjában.

(MTI)

A címlapkép forrása: Unsplash

Iratkozzon fel hírlevelünkre