Orbán Viktor: Akkor lesz béke, ha Brüsszelben változás lesz

Ukrajnában akkor lesz béke, ha Brüsszelben változás lesz – jelentette ki a miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.

Sikerként értékelte a csütörtöki, az európai uniós csúcson folytatott tárgyalásait Orbán Viktor. A miniszterelnök kijelentette: Magyarország továbbra sem küld fegyvert Ukrajnába, ahhoz járult hozzá, hogy a csődbe jutott ukrán állam ne omoljon össze.

Orbán Viktor az orosz-ukrán háború kapcsán kulcskérdésnek nevezte a békét, de azt mondta, ebben nem állunk jól, merthogy Brüsszel a háború lázában ég, az európai vezetők háborús logika mentén érvelnek.
Magyarország szerint Brüsszelben mindennek a béke körül kellene forognia és arra kellene törekedni, hogy minél hamarabb tűzszünet legyen és utána béketárgyalások – jelentette ki.

Hozzátette: a csütörtökön Ukrajnának jóváhagyott 50 milliárd euró nem fegyverekre megy, hanem az ukrán állam működésére.
Orbán Viktor azt mondta, sikerült megakadályozni Brüsszelben, hogy Magyarország pénzét elvegyék és elküldjék Ukrajnába.

A magyar baloldal háborúpárti

A magyar baloldal háborúpárti, mindig arról akar megegyezni Brüsszellel, Magyarország hogyan vegyen részt a háborúban – fogalmazott a kormányfő.

Én arról akarok megállapodni mindig Brüsszellel, hogy ez hogyan ne történjen meg

– hangsúlyozta Orbán Viktor. Hozzátette, egyre erősebb azoknak az országoknak a hangja az Európai Unióban, amelyek erősebb kapcsolatokat ápolnak az Egyesült Államokkal. Összekeverednek a brüsszeli és az amerikai szempontok, és gyakran az az érzése, hogy nem az európai, hanem az amerikai érdeket követik egy-egy döntésnél Brüsszelben – közölte.

A miniszterelnök kijelentette, egy dolog biztos, akkor lesz béke, ha Brüsszelben változás lesz. Orbán Viktor szólt arról is, hogy decemberben kiharcolták a Magyarországnak járó pénzeket, most azt sikerült elérni, hogy a források folyósítása ne álljon meg, és ne küldjék Ukrajnának.

Nem fair, amit az európai gazdákkal tesz Brüsszel

Nem fair az európai gazdákkal szemben, hogy miközben Brüsszel a termelést egyre költségesebbé tevő szabályokat hoz, olyan országokból enged Európába mezőgazdasági termékeket, ahol ezek a szabályok nem érvényesek – vélekedett Orbán Viktor. A kormányfő kijelentette, nem szabad beengedni az ukrán mezőgazdasági termékeket az európai piacra így, ahogy ez most történik, de a legjobb sehogy sem beengedni.

Elmondta, a miniszterelnökök csúcstalálkozóján nagy vita volt erről, többen ingerülten szólították fel a bizottságot, hogy hagyja ezt abba. Közölte, Brüsszelben találkozott tüntető gazdákkal, akik azt kérték, hogy a lengyelek, a szlovákok és a magyarok blokkoljanak, vagyis állítsák meg az ukrán szállítmányokat Európa határánál.

Külföldről pénzelik a magyar baloldalt

Nem ok nélkül alakul ki az az érzés, hogy Brüsszel gyakran más érdekét képviseli az európaiak érdeke helyett, éppen úgy, mint a magyar parlamentben: itt is arról van szó, például az ukrán fegyverek ügyében, hogy a magyar baloldalt külföldről pénzelik – közölte a miniszterelnök.

Hozzátette, azok, akik a pénzt adják nekik, mind háborúpártiak, és azért adják a pénzt, hogy a baloldalon keresztül belekeverjék Magyarországot a háborúba.

Brüsszelben is gyakran azt látni, hogy a másik oldal érdekét képviselik – jegyezte meg, hozzáfűzve: ha túl nagy a távolság a választók és vezetők között, akkor elzavarják a vezetőket, ebben pedig a magyaroknak is lesz módjuk közreműködni a júniusi európai parlamenti választáson.

Kitért az ukrán-magyar viszonyra is, emlékeztetve arra, hogy Magyarország a békében támogatja Ukrajnát. A kárpátaljai magyarok azonban 2015 óta a régi kommunista időket idéző jogfosztásban élnek – jegyezte meg, hozzátéve: ebben a hétfői uniós csúcs után több esély van a változásra, de ezt be kell váltani.

A címlapképen Orbán Viktor kormányfõ a Kossuth Rádió stúdiójában, ahol interjút adott a Jó reggelt, Magyarország! címû mûsorban 2023. november 10-én.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Iratkozzon fel hírlevelünkre