Rétvári Bence: Az államkincstár fogja ellenőrizni, hogy minden tanár és óvónő megkapja-e a béremelést

Az államkincstár fogja ellenőrizni, hogy a fenntartók a pedagógusok béremelésére kapott teljes összeget arra is fordítsák – mondta Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában.

Rétvári Bence hangsúlyozta: amelyik intézményfenntartó nem így tesz, le fog bukni. Nem lehet semmiféle trükk, bűvészkedés ebben, oda kell adni az iskolákban, óvodákban dolgozóknak a teljes bértömeget, ellenkező esetben a fenntartónak büntetőkamattal együtt kell visszafizetnie az összeget.

Az államtitkár közölte, a költségvetésben 340 milliárd forintos béremelési alapot hoztak létre, amiben egy cent európai uniós támogatás sincs, és ezt teljes egészében a pedagógusok béremelésére kell fordítani. Jelzések szerint ugyanakkor volt, ahol valamilyen hiba csúszott ebbe – jegyezte meg, hozzáfűzve, van hatszáz magánfenntartó, az óvodákat pedig önkormányzatok tartják fenn. Persze adminisztratív nehézségek adódhatnak, de azokat nagyon gyorsan korrigálni kell – mondta Rétvári Bence.

Leszögezte, a kormány célja az, hogy minél előbb a pedagógusoknál legyen a bér, ha már ilyen régóta várják. Az értesítőt január 30-ig mindenkinek meg kellett kapnia, és jövő hétfőn érkezhet az érezhetően megemelt fizetés.

Elmondta, a Nemzeti Pedagógus Kar pontos táblázatot tett közzé. A tankerületek adatai alapján a Pedagógus I. fokozatban a megemelt átlagfizetés 601 992 forint, a II. kategóriában 679 135 forint, egy átlagos iskolaigazgató pedig 1 018 403 forintot keres januártól.

Nagyon régi célja a kormánynak egy ilyen érzékelhető béremelés, és ha a magyar baloldal és a szakszervezetek nem akadályozzák Brüsszelben, hogy megtörténjen, akkor korábban el tudott volna indulni ez a program. Az idei 32,2 százalékos emelést jövőre egy 21 százalékos követi, így a korábbi évek tíz-tíz százalékos emelésével négy év alatt közel duplájára fog emelkedni a pedagógusok bére – mutatott rá az államtitkár.

Felidézte, hogy a pedagógusok az új életpályatörvénnyel önálló jogállást kaptak, ami társadalmi megbecsültséget jelent, a béremelés pedig az anyagi megbecsülést.

Nő az érdeklődés a pedagóguspálya iránt, már most sokan jelezték, hogy visszatérnének – közölte Rétvári Bence. Hozzátette, így az iskolaigazgatóknak lesz lehetősége válogatni, a jobb oktatásnak pedig a gyerekek lesznek a haszonélvezői.

Az egész a gyerekekről szól, ezért érthetetlen, miért akadályozta a béremelést a baloldal, és miért lett a két szakszervezet a baloldal pedagógustagozata. Külön szégyen, hogy azok kritizálják a béremelést ellenzékből, akik amikor kormányon voltak 2008-ban, elvettek egyhavi pedagógusbért; ők voltak az egyetlenek, akik a rendszerváltozás óta pedagógusbért csökkentettek – mondta Rétvári Bence.

(MTI)

A címlapképen Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára sajtótájékoztatót tart az országos Járóbeteg Irányítási Rendszerről és időpontfoglalásról a kistarcsai Flór Ferenc Kórházban 2024. január 19-én.
MTI/Mónus Márton

Iratkozzon fel hírlevelünkre