Orbán Viktor: Kiharcoltuk! Magyarország pénzét nem adhatják az ukránoknak!

Kiharcoltuk! A magyarok pénzét nem adhatják az ukránoknak! A háborúban nem veszünk részt, fegyvert nem küldünk, továbbra is a béke pártján állunk! – írta Orbán Viktor a közösségi oldalán közzétett videójához csütörtökön.

A miniszterelnök Brüsszelben, az egynapos rendkívüli uniós csúcstalálkozót követően rögzített üzenetében elmondta: már szerda óta, hosszú órákon keresztül tárgyaltunk, ma kora reggel kezdtük a tárgyalásokat.

Orbán Viktor közölte: a téma Ukrajna volt, illetve az a kérdés, hogy támogassa-e az Európai Unió Ukrajnát, és ha igen, hogyan és mennyi pénzzel. A tárgyalások itt szakadtak meg tavaly decemberben, mert két magyar problémára nem kaptunk megoldást – tette hozzá.

Féltünk attól, hogy a magyaroknak járó uniós pénzek, amit az Európai Bizottság eddig nem adott ide nekünk, előbb-utóbb Ukrajnában kötnek majd ki. És attól is féltünk, hogy túl hosszú távra, ellenőrizetlenül bocsátunk forrásokat Ukrajna rendelkezésére

– fogalmazott.

Orbán Viktor elmondta, hogy tegnap éjszaka, ma reggel kaptunk egy ajánlatot, és végül kitárgyaltunk egy ellenőrző mechanizmust, amely garantálja a pénzek észszerű felhasználását, és garanciát kaptunk arra, hogy Magyarország pénze nem kerülhet Ukrajnába.

Hosszú tárgyalás után ezt az ajánlatot elfogadtuk

– jelentette ki a kormányfő a videóban.

Örülök, hogy a piacok, a gazdasági élet reakciója már most pozitív erre a megállapodásra – mondta Orbán Viktor.

(MTI)

Címlapkép: Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Iratkozzon fel hírlevelünkre