Soulnote – „Az a célunk, hogy feledtessük a zavart, ami körülvesz minket”

„Az a célunk, hogy feledtessük a zavart, ami körülvesz minket, és egy pillanatra megállítsuk az időt.” – így hangzik a Parragi Rebeka és Bolyki Tamás alkotta Soulnote duó ars poeticája. Mivel egy relatíve új formációról van szó, hiszen 2023 óta létezik, szerettem volna megkeresni magukat a szerzőket Parragi Rebekát és Bolyki Tamást, akikkel az alábbiakban olvasható az interjú.

Ha jól tudom Tamás, mint előadóművész, jazz-gitáros többször is publikáltál saját szerzeményeket, sőt nemrégiben jelent meg az első nagylemezed GPS néven. Mi volt a Soulnote projekt, mint gondolat elindítója?

Tamás: Valóban, a Bolyki Tamás Quartettel már pár éve aktívak vagyunk, koncertek és megjelenések terén is, viszont közel három éve már Rebekával is egyre többet lépünk fel, mint duo. Azt, hogy már hivatalosan is létezik a Soulnote szerintem az „Akarok Én” című dalnak köszönhetjük, ami a GPS lemezemen is helyet kapott. Amikor azt a dalt befejeztük Rebekával, akkor ismertük fel, hogy mi nem csak zenészként, hanem alkotótársakként is jól működünk együtt.

Szerinted miben más a Soulnote, mint az eddigi Bolyki Tamás produkció és az ahhoz tartozó dalok?

Tamás: Zenei értelemben gyakorlatilag mindenben: a kifejező eszközeink a quartetben legtöbbször csak a hangszerek, Rebekával viszont a szöveg az, ami az üzenetet hordozza. A duo zenéje sem a virtuóz improvizációkról és monumentális zenekari hangzásokról szól, hanem egy sokkal intimebb és törékenyebb, talán az R&B és gospel határán egyensúlyozó stílus. Viszont a legnagyobb különbség, hogy a Soulnote nem csak az én történeteimből, mondanivalómból táplálkozik. Ketten dolgozzuk ki a dalokat, legtöbbször Rebeka ötletei alapján. Számomra ez a leginspirálóbb.

Soulnote, mint lélekhang? Honnan jött a névválasztás, fűződik esetleg sztori hozzá?

 

Rebeka: Sokat gondolkodtunk a nevünk kitalálásakor, mert olyan szót vagy szavakat szerettünk volna, amik tükrözik a duó személyiségét és zeneiségét. Alapvetően minden koncertünk után megkaptuk, hogy nagyon intim az, amit teremtünk a közönséggel, és ennek az oka azt hiszem az, hogy én nagyon érzékeny vagyok mindenre, ami körülvesz. A dalok témája mind az én, és Tamás lelkének kettős világa, ami valami miatt egy nagyon tiszta és őszinte érzetet ad az embereknek.

 

A tavalyi év végén debütáltatok az első dalotokkal, ami a „Lásd a csodát” címet kapta. Mi ihlette?

 

Rebeka: Igen, ez volt az első olyan dal, amit teljesen közösen alkottunk meg. Általában én vagyok a szövegfelelős, de ennél a dalnál mindketten kivettük a részünket a munka ezen részében. A hajógyár meghirdetett “Petőfi 200” pályázatára készítettük ezt a dalt, ahol azt kérték, hogy egy Petőfi vers 4 sorát felhasználva írjunk egy dalt. Mi a “Félálomban” című versét választottuk, és megpróbáltuk erre a világra formálni a vers tartalmát.

 „Halld meg a zajban a madár dalát.” Hallható ebben a dalban. Ez véleményem szerint visszautal a mottótokra, küldetésetekre, miszerint feledtetnétek a zavart, ami körülvesz minket. Ebben a metaforában ti vagytok a madár, aki dalol a zajban?

 

Rebeka: Mondhatjuk, hogy igen. De bármi lehet ez, ami az embert ki tudja zökkenteni akár csak egy pillanatra is a világ terhei alól. Én nem mondom, hogy erre csak mi vagyunk képesek, de az biztos, hogy erre törekszünk, mert bár az ember sokat bír, de szükségünk van megnyugvásra a mindennapok forgatagában.

Ha jól sejtem újabb megjelenéseken dolgoztok a háttérben. Zajlanak már a stúdiómunkálatok? Mikorra várható a következő dal, esetleg lemez?

 

Tamás: Így van, már fel is vettünk egy dalt, sőt, a hozzá tartozó klipet is. Ha minden terv szerint alakul, akkor február elején meg is jelenik majd a Silence című dalunk. Ezen túl pedig idén nyáron már egy teljes 8-9 dalos saját műsorral szeretnénk koncertezni, amit mindenképp lemezre is rögzítenénk.”

 

A dalok tematikáját és zeneiségét illetően hasonló koncepcióra számíthatunk vagy várnak ránk meglepetések?

 

Rebeka: Várhatók meglepetések ebben biztos vagyok. Én nagyon szeretném, ha minden dalunk pozitív tartalmat és üzenetet hordozna, de szeretnénk kísérletezni, mert ez a “mi játszóterünk” és szeretnénk minden sarkát megosztani veletek.

Ugye tagokat tekintve egy két fős zenekar, duó formáció vagytok, ugyanakkor felvetődik a kérdés, hogy terveztek -e egy nagyobb volumenű színpadi felállást a jövőben és ha igen, hogyan képzelitek el ezt?

 

Tamás: Őszintén szólva még mi is kísérletezünk ezzel. Nem mi korlátozzuk magunkat a duo létszámra, szimplán csak nem került még eddig olyan ember mellénk, akivel olyan jól menne a közös alkotófolyamat, mint kettesben. Viszont így vagy úgy, de mindenképp szeretnénk majd kibővülni a jövőben, akár csak egy-két dal erejéig is. Már csak azért is, mert változatos műsorokban gondolkozunk.

 

Milyen terveitek vannak a 2024-es évre? Hol láthatunk titeket élőben zenélni?

 

Tamás: A műsor kidolgozása és felvétele a legfontosabb most számunkra. Mint Soulnote egy nagyon friss formáció vagyunk, úgyhogy az elsődleges célunk, hogy megismerjenek minket azok az emberek, akik a tartalmas, bensőségesebb zenére kíváncsiak, és reméljük, hogy közülük sokan meg is kedvelnek minket.

Iratkozzon fel hírlevelünkre