Mennyire van messze Amerika elvallástalanodása?

A magyarországi vallási helyzetre rávilágító népszámlálást követően csupán néhány hónapot kellett várni arra, hogy az Egyesült Államokból is megérkezzenek a hírek, hogy ott miként állnak a dolgok. Bár a mérleg nem túl fényes, az arányok igencsak meglepőek az itthon tapasztaltakhoz képest – írja a Szent István Intézet Facebook-bejegyzésében.

A Pew Research Center (PRC) által a teljes amerikai lakosság körében elvégzett felmérésre hivatkozva azt írták, mára már az úgynevezett „nem hívők” vagy „vallásilag nem kötődő” emberek alkotják a legnagyobb csoportot az USÁ-ban. A legutóbbi hasonló, 2007-es felmérés óta, ezeknek az embereknek a száma közel duplájára nőtt, 16%-ról 28%-ra, átlépve ezzel a katolikusok „feje fölött”, akiknek száma jelenleg a népesség 20%-át teszi ki.

A hit nem magánügy, ahogy ez most is kiderült, hiszen a Pew felhívja rá a figyelmet, hogy ezen csoport növekedése nem csak a vallásos eseményeken való kisebb részvételben tükröződik, de jelentős negatív hatása van ennek a közéleti tevékenységekre nézve (a nem hívők csupán 39%-a ment el szavazni 2022-ben, míg a vallásos amerikaiaknak az 51%-a), valamint az önkéntes munkát végzők számára is (a nem hívők csupán 17%-a végzett önkéntes munkát az elmúlt évben, szemben a hívők 27%-ával), ráadásul a „nem hívők” kevesebb vagy kevésbé erős baráti kötelékekkel, közösségekkel rendelkeznek

– emelte ki a Szent István Intézet. Hozzátették, a csoport nem csak az ateistákat foglalja magában, hiszen a vallásilag nem kötődő embereknek csak a 17%-a vallotta magát ateistának, 20% pedig agnosztikusnak, ami a teljes társadalomra vetítve az amerikai lakosság csupán egy tizedét jelöli.A vallásilag nem kötődők 69%-a valójában nagyon is hisz Istenben, sőt 13%-uk egy olyan Istenben hisz, amit a Biblia elénk tár, ráadásul a megkérdezettek fele (49%) úgy nyilatkozott, hogy a spiritualitás kiemelten fontos téma számukra.

Érdekesség, hogy az említett népréteg 56%-a úgy véli, hogy a tudománynak vannak korlátai, és nem képes mindenre választ adni, ráadásul szintén csupán 56%-uk vélekedett úgy, hogy a tudomány több jót, mint kárt tesz. Nyilván, ebben az egymásnak kilincset adó fegyveres konfliktusok is szerepet játszhatnak.

– jegyezték meg a bejegyzésben.

Forrás és fotó: Szent István Intézet

Iratkozzon fel hírlevelünkre