Bese Gergő atya: Szerencsésnek mondhatta magát Jónás, mert olyan közösséggel találkozott, akiknek volt hite

Évközi harmadik vasárnap olvasmányában Jónás próféta és Ninive városa kerül elő. Negyven nap és elpusztul a város – mondta Jónás, ahogyan az Úr megparancsolta neki. Szerencsésnek mondhatta magát Jónás, mert olyan közösséggel találkozott, akiknek volt hite.

De nem az ószövetségi próféták az egyedüli hangos és élő lelkiismerete a társadalomnak. Az Isten minden korban elküldte a maga Jónásait, hogy figyelmeztessenek és intsenek. Szavaikat kevesen vették komolyan, de cselekedeteik megérintették az emberek szívét. Gondoljunk csak Don Boscora, vagy Kalkuttai Szent Teréz anyára, akik nem elméletben voltak nagyok, hanem a gyakorlati életben. Tették, amire hívta őket az Isten, az emberek közömbössége ellenére is. Nevük pedig fennmaradt, közösségük és lelkületük napjainkban is él és virágzik.

Az Ördög azonban éppen a hallás képességét vette el, a zajban egyre nehezebb eljutni a tiszta üzenettel embertől – emberig. Ma már nehéz hívő Ninivéket találni, globálisan a pusztulás útján járunk. Érezzük, amiről Szent Pál is beszél a szentleckében: Rövid az idő! Mert mindaz, amibe ma kapaszkodunk, amire ma építkezünk, elmúlik, szertefoszlik. A homokvárak összeomlása idő kérdése csupán, de mennyi embert, társadalmat temet maga alá, az nem mindegy.

Jézus ezért is választott apostolokat, munkatársakat. Érezte, hogy az Örömhírt csak is ilyen módon, csapatmunkában tudja a legtávolabbi vidékekre is eljuttatni. Nem a távolságok voltak leküzdhetetlenek Jézus számára, hanem az új életre születettek tanúságtételeinek ereje! Jakab és János, elhagyták apjukat, munkájukat és követték őt. Lemondtak mindenről, és képesek voltak új életet kezdeni, melynek középpontjában nem ők álltak, hanem Isten és az Ő ügye.

Kelj fel, menj a családodhoz, barátaidhoz és mondd nekik: az idő elérkezett. A jelek egyértelműek, a pusztulás kora bekopogott az ajtónkon, már itt is van. Pusztít, elválaszt, ámít, hazudik, elrabol, megöl!

De Jézus most is toborozza a tanítványokat, neked is mondja: Jöjj utánam, és én emberek halászaivá teszlek téged! Nincs idő várakozni, indulj és menj!

A címlapkép forrása: Pixabay

Iratkozzon fel hírlevelünkre