Novák Katalin: Fontos, hogy megakadályozzuk az ukrajnai háború eszkalációját

Nagyon fontos, hogy elkerüljünk egy harmadik világháborút és megakadályozzuk a konfliktus eszkalációját – jelentette ki Novák Katalin köztársasági elnök szerdán délelőtt a davosi Világgazdasági Fórum egyik panelbeszélgetésén.

Novák Katalin a beszélgetés moderátorának arra a kérdésére, hogy folytatni kell-e Ukrajna uniós támogatását, kiemelte:

Ukrajnát továbbra is támogatni kell Oroszországgal szemben, és Magyarország a jövőben is ezt fogja tenni.

A NATO és az Európai Unió pillanatnyilag nem áll háborúban, és el kell kerülni azt, hogy katonailag bevonódjunk a konfliktusba. Nagyon fontos megőrizni azt, hogy békés és biztonságos országban élhessünk – hangsúlyozta Novák Katalin.

Arra a kérdésre, hogy Ukrajna megnyerheti-e ezt a háborút és szükséges-e az ukrán győzelem Európa biztonságának fenntartásához, Novák Katalin azt mondta: Oroszország nem győzhet.

A magyar államfő hangsúlyozta: mindig is világossá tette, hogy el kell ítélni az orosz agressziót és egyértelművé kell tenni, melyik fél az agresszor és melyik az, amelyiket megtámadták.

Nyilvánvaló, hogy Oroszország átlépte a Rubikont

– fogalmazott Novák Katalin.

Hozzátette, hogy Magyarországot – földrajzi elhelyezkedése és az Ukrajna területén élő magyar kisebbség miatt – nemcsak közvetve, de közvetlenül is sújtja az orosz agresszió.

Novák Katalin a davosi Világgazdasági Fórumon Andrzej Duda lengyel elnökkel, Andrej Plenković horvát miniszterelnökkel, Dmitro Ivanovics Kuleba ukrán külügyminiszterrel és Szvjatlana Cihanovszkaja belarusz ellenzéki vezetővel. Forrás: Facebook/Novák Katalin

A háború és az agresszió soha nem lehet megoldás – hangoztatta, kiemelve, hogy Ukrajna béketervet tett le az asztalra, ehhez Magyaroroszág is csatlakozott, és azon kell dolgozni, hogy létrejöhessen a béke.

(MTI)

Címlapkép: Novák Katalin a davosi Világgazdasági Fórumon. Forrás: Facebook/Novák Katalin

Iratkozzon fel hírlevelünkre