Ferenc pápa: Minden háború az emberiség elleni bűncselekmény

Ferenc pápa vasárnap köszöntötte a Szent Péter téren összegyűlt római híveket, az Olaszországból és a világ számos részéből érkezett zarándokokat. A Szentatya azza kérte a híveket, hogy ne felejtsenek imádkozni a kolumbiai földcsuszamlás áldozataiért, utalva a dél-amerikai országban pénteken történt természeti katasztrófára, amely mintegy 33 ember életét követelte.

Ferenc pápa hangsúlyozta, ne feledkezzünk meg azokról sem, akik a világ oly sok részén, különösen Ukrajnában, Palesztinában és Izraelben szenvednek a háború kegyetlenségétől.

Az év elején kölcsönösen békét kívántunk egymásnak, de a fegyverek azóta is tovább gyilkoltak és pusztítottak 

– állapította meg a pápa. A hívek imáit kérte, hogy azok, akiknek hatalmuk van ezek felett a konfliktusok felett, gondolkodjanak el azon, hogy a háború nem jelenti a konfliktusok megoldását, mert halálos áldozatokat követel a polgári lakosság körében, elpusztítja a városokat és lerombolja az infrastruktúrákat. Más szóval, a háború ma már önmagában is emberiség elleni bűncselekmény.

Ne felejtsük ezt el: a háború önmagában is emberiség elleni bűncselekmény

– nyomatékosította a Szentatya, hangsúlyozva, hogy az embereknek békére van szükségük! A világnak békére van szüksége!

A pápa felidézte, hogy néhány perccel az Úrangyala ima előtt az olasz közszolgálati televízió, a RAI „Az Ő képmására” c. vallási műsorában hallotta Faltas atyát, aki a jeruzsálemi Szentföldi Kusztódia vikáriusa és aki a békére nevelésről beszélt. A békére kell nevelnünk – hangoztatta a Szentatya.

Az egész emberiségről szólva megállapította, hogy még nem vagyunk eléggé képzettek ahhoz, hogy minden háborút megállítsunk. Imádkozzunk mindig ezért a kegyelemért: a békére nevelésért

– buzdított Ferenc pápa, majd szép vasárnapot kívánva búcsúzott el a hívektől, szokása szerint arra kérve őket, hogy ne feledkezzenek el imádkozni érte.

Forrás: Vatican News 

A címlapképen Ferenc pápa a hagyományos vasárnapi Úrangyala (Angelus) imádságot mond vatikáni lakosztályának a római Szent Péter térre néző ablakából 2022. február 27-én. 
MTI/AP/Gregorio Borgia

Iratkozzon fel hírlevelünkre