Netanjahu: Izrael nem a palesztin lakosság, hanem a Hamász terroristái ellen harcol

Civilek elleni célzott támadásokkal és népirtással vádolta Izraelt a Nemzetközi Bíróságon (ICJ) a Dél-afrikai Köztársaság – közölte újságírókkal Adila Hassim dél-afrikai ügyvéd csütörtökön.

Hassim közölte:

a csütörtökön kezdődött meghallgatáson Dél-Afrika annak megállapítását kérte az ENSZ hágai székhelyű bíróságától, hogy Izrael megsértette a népirtásról szóló egyezményben foglalt kötelezettségeit a Hamász palesztin szervezet elleni katonai fellépésével Gázában.

A kétnaposra tervezett tárgyalás csütörtöki napján Dél-Afrika érveit, pénteken pedig Izrael válaszát hallgatja meg a bíróság.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerda este angol nyelvű videofelvételt tett közzé az X-en, amelyben kijelentette, hogy Izraelnek nem áll szándékában véglegesen megszállni a Gázai övezetet, vagy kitelepíteni a lakosságát.

Izrael a Hamász terroristái ellen harcol, nem a palesztin lakosság ellen, és mi ezt a nemzetközi joggal teljes mértékben összhangban tesszük

– mondta a kormányfő néhány órával azelőtt, hogy a hágai Nemzetközi Bíróság meghallgatta Dél-Afrika keresetét.

Az utóbbi napokban kormányának több minisztere, köztük Itamar Bengvír nemzetvédelmi miniszter és Becalel Szmotrics pénzügyminiszter azt hangoztatta, hogy ismét izraeli telepeket kell létrehozni az övezetben, illetve hogy ösztönözni kell a gázai palesztinok “önkéntes kivándorlását”.

Csütörtökön az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője arról tájékoztatott, hogy a Gázai övezetben tovább folytak a harcok, amelyek az övezet déli részén, Hán-Juniszban kiterjednek a föld felett és a föld alatt is. A közlés szerint az IDF feltárt több mint háromszáz, és megsemmisített több mint száz, az iszlamista Hamász terrorszervezet építette alagutat a Gázai övezetben.

A hadsereg közzétett egy videofelvételt a Hamász Hán-Junisz alatti egyik alagútjáról, ahol a talált bizonyítékok alapján korábban izraeli túszok tartózkodtak, akiket az október 7-i terrortámadás idején hurcoltak a Gázai övezetbe.

A föld alatti járat építésének költségét több millió sékelre becsülik. A háború kezdete óta több mint háromszáz alagutat tártak fel, melyek közül több mint százat felszámolt a hadsereg.

Csütörtökön délelőtt Libanon területéről is lőtték Izrael északi határvidékét, és az IDF viszonozta a libanoni határ túloldaláról érkezett lövéseket.

(MTI)

Címlapkép: Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök (j) katonákkal találkozott a Gázai övezetben tett látogatása alatt, 2023. december 25-én. A Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, az izraeli haderő pedig válaszul légi és szárazföldi hadműveleteket hajt végre a Gázai övezetben. Fotó: MTI/AP/Az izraeli kormány sajtóirodája/Avi Ohayon

Iratkozzon fel hírlevelünkre