Potápi Árpád János: A madéfalvi áldozatok véréből erős, ellenálló közösség sarjadt

A madéfalvi áldozatok véréből erős, ellenálló közösség sarjadt: azok is megerősödtek, akik a Székelyföldön maradtak, és a bukovinai székelyek is mindvégig megőrizték a szívós kitartást, a magyarsághoz és a hithez való ragaszkodást a száműzetésben, és továbbadták nemzedékről nemzedékre – jelentette ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára vasárnap Madéfalván.

Potápi Árpád János székelyek, bukovinai székelyek, csángók, erdélyi és magyarországi magyarok körében emlékezett a Siculicidium emlékműnél a madéfalvi veszedelemre a véres történelmi esemény 260. évfordulóján.

Emlékeztetett: személyes, családi és közösségi okai is vannak az évente ismétlődő közös emlékezésnek a székelyföldi településen.

Közösségi szinten is fontos nekünk, székelyeknek ez a nap, hiszen nem csak a vérengzést jelenti számunkra 1764. január 7., hanem egy új magyar népcsoport, a bukovinai székelység megszületésének napját is

– fogalmazott.

(MTI)

A címlapképen Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára beszédet mond a madéfalvi veszedelem 260. évfordulóján tartott megemlékezésen a vérengzés emlékére állított Siculicidium emlékműnél a székelyföldi Madéfalván 2024. január 7-én. 
MTI/Veres Nándor

Iratkozzon fel hírlevelünkre