Azbej Tristan: Évről évre mintegy ötezer embert gyilkolnak meg azért, mert Krisztust követi

Változott a Hungary Helps Programról szóló törvény január 1-jétől, így a jövőben a magyar szerepvállalás még erősebb lesz – mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium üldözött keresztényeket segítő programokért felelős államtitkára szerdán az M1 aktuális csatorna műsorában.

Azbej Tristan elmondta, hogy a módosítás révén Magyarország nemcsak humanitárius támogatást nyújt, hanem a gazdasági fejlesztés és a béketeremtés eszközeivel is segítséget tud adni.

Ezzel a magyar szerepvállalás még erősebb lesz, Magyarország jobban tudja érvényesíteni a keresztény szolidaritást, valamint azt az elvet, hogy nem a bajt kell Európába hozni, hanem a segítséget kell odavinni, ahol a baj van

– jelentette ki, kiemelve: emberiességi kötelesség az életmentő segítség biztosítása az üldözötteknek.

Az államtitkár közlése szerint mára a kereszténység a világ legüldözöttebb vallása lett, évről évre mintegy ötezer embert gyilkolnak meg azért, mert Krisztust követi. Hozzátette: a támadások jelentős része, mintegy 80 százaléka Nigériában történik. Karácsonykor az afrikai országban “dzsihadista, iszlamista eszméket valló pásztortörzsek” 20 keresztény települést támadtak meg és mintegy 200 keresztényt lemészároltak. A felvételek szerint tudatosan a karácsonyi istentiszteletekre időzítették támadásokat, amelyek mögött a dzsihadista iszlamista motiváció áll – mondta Azbej Tristan.

Kitért arra is, hogy a nyugati sajtóban csak kevesen számoltak be az eseményekről, és azokat úgy állították be, mint pásztortörzsek földművelő falvak elleni támadását.

Arról nem beszélnek, hogy a hírek szerint az Al-Kaida iszlamista terrorszervezet által felfegyverzett és kiképzett dzsihadista törzsek állhatnak a keresztény embereket, közösségeket ért támadás mögött

– mondta.

Fontos, hogy megtörjük a közömbösséget, a hallgatást, a tagadást, és kimondjuk, hogy itt keresztényüldözésről van szó – emelte ki az államtitkár.

Az iszlamista terrorizmus már Európában is megjelent – hívta fel a figyelmet Azbej Tristan. Mint mondta, a híradások szerint Németországban terveztek támadásokat, de azok végrehajtását a hatóságok meg tudtak akadályozni.

Emlékeztetett arra, hogy tavasszal Spanyolországban támadott meg egy iszlamista merénylő egy katolikus templomot, ahol megölt egy sekrestyést és súlyosan megsebesített egy papot.

A Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy a keresztények elleni támadások a keresztény ünnepek idején megsokszorozódnak. Véleménye szerint ennek egyik oka az iszlamista keresztényellenesség, a másik oka pedig a Nyugat-Európában terjedő liberális keresztényellenes ideológia, amely a kereszténységet elnyomónak, üldözőnek állítja be.

Azbej Tristan: Karácsonykor is fontos gondolnunk arra a több százmillió keresztény emberre, akik a hitük miatt szenvednek hátrányos megkülönböztetést – VIDEÓ

(MTI)

Címlapkép: Azbej Tristan, a Külgazdasági és Külügyminisztérium üldözött keresztényeket segítő programokért felelős államtitkára a Hungary Helps programról szóló törvényjavaslat vitájának expozéját tartja az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. november 22-én. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Iratkozzon fel hírlevelünkre