A német rendőrszakszervezet elnöke zavargásokra és erőszakra számít szilveszterkor

A német rendőrszakszervezet elnöke zavargásokra és erőszakra számít szilveszterkor, és azt mondta, hogy a politikusok nem tudták megakadályozni a várható zűrzavart.

Jochen Kopelke a Rheinische Post című napilap csütörtökön megjelent cikkében kijelentette:

“A tavalyi berlini erőszakos cselekmények óta mindenki tudja, hogy valami elromlott a társadalmunkban. Erre egyszerűen reagálnunk kell”.

Hozzátette, hogy idén a rendőrség tömegesen lesz jelen a potenciális gócpontoknál.

Németországban szilveszteri tűzijátékot csak az év utolsó három napján lehet legálisan nyilvánosan vásárolni, és csak egy bizonyos fokozatig.

“A politikusok cserbenhagytak minket”

– állította Kopelke. “Miért nem adnak végre jogi eszközöket, hogy következetesen felléphessünk az erőszakos cselekményekben résztvevőkkel szemben? És miért nem tiltottuk be szilveszterkor a tűzijátékok árusítását, ahogy az év többi napján is?” – folytatta a szakszervezeti elnök.

Tavaly az utcákon a szokásos súlyos tűzijátékok mellett Berlin és más nagyvárosok egyes negyedeiben sok petárdát dobáltak és egyéb támadásokat követtek el rendőrök, tűzoltók és mentősök ellen.

Az incidensek országos felháborodást váltottak ki.

Berlinben “az elmúlt évtizedek” legnagyobb szilveszteri rendőrségi akciójára kerül sor az év végén – közölte Barbara Slowik fővárosi rendőrkapitány a dpa német hírügynökséggel. Más városokban is nagy rendőri kontingensek szavatolják majd a biztonságot – tette hozzá a nyilatkozó.

Terrortámadástól tartanak! Továbbra is zárva tart a kölni dóm a turisták előtt

(MTI)

Címlapkép: illusztráció. Pirotechnikai rakéta talál el egy bábút a pirotechnikai eszközök használatának veszélyeit ismertető sajtótájékoztatón a Készenléti Rendőrség budapesti bázisán. Fotó: MTI/Kovács Tamás

Iratkozzon fel hírlevelünkre