Múlt évszázadok női karakterei a Nemzeti Múzeumban – Megnyílt a Magyar Menyasszony kiállítás

Különleges tárlat nyílt a Nemzeti Múzeumban, ahol több száz ismert és ismeretlen nő története elevenedik majd meg. A Magyar Menyasszony című időszaki kiállítás 500 évvel repít vissza minket az időben, a figyelmet a nők helyzetére, szerepére, életkörülményeire, személyes történeteikre, házasságaikra irányítva.

A kiállítás megnyitóján Vitályos Eszter, Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára hangsúlyozta, a tárlat társadalmi, kulturális és vallási koordinátarendszerben mutatja be a házasság történetét.

Mindezt úgy, hogy az élethelyzeteken túl sorra veszi a ruhadarabok, a kiegészítők, használati tárgyak szerepét és jelentőségét. A kiállítás emellett egyszerre történelmi és modern

– fogalmazott az államtitkár. Vitályos Eszter kiemelte, az idők során a házasságban egy dolog nem változott sokat, a fogadalom, vagyis régen és ma is hűséget, kitartást és gondoskodást fogadunk egymásnak. Az államtitkár hangsúlyozta: a magyar kormány talán leginkább a fiatal házasulandókat, családalapítás előtt állókat és az édesanyákat támogatja.

A házasságban az a legfontosabb, hogy hűséget, kitartást és gondoskodást fogadunk egymásnak. Ennek kell jellemeznie az embert mint társas lényt.

Budapest, 2023. december 13. Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára beszédet mond a Magyar Menyasszony című kiállítás megnyitóján a Magyar Nemzeti Múzeumban 2023. december 13-án. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Hammerstein Judit, a múzeum megbízott főigazgatója arról beszélt, hogy a Magyar Menyasszony című nagyszabású kiállításon több száz ismert és nagyon sok ismeretlen nő cirkalmas, regénybe illő története elevenedik meg, féltve őrzött ruháikon, kellékeiken, szerelmes leveleiken keresztül. Hozzátette: eközben a magyar társadalomtörténet elmúlt ötszáz éve is kibomlik a háttérben.

A sokszínűen illusztrált tárlat egyszerre világít rá arra, miként alakult a nők szerepe az évszázadok során, illetve az is kiviláglik, hogy a nők szerepe fontosabb lehetett, mint egyébként a különböző történelmi tanulmányokból kitűnik

– mondta Hammerstein Judit. Megjegyezte, hogy a kiállítás létrejötte nemcsak muzeológusoknak, történészeknek, műgyűjtőknek köszönhető, hiszen a Magyar Menyasszony-projekt Facebook-oldalának immár több mint 11 ezer tagja van. Hammerstein Judit elődeinek, Varga Benedeknek és L. Simon Lászlónak is köszönetet mondott a tárlat megvalósulásáért, hiszen – mint mondta – a kurátor Simonovics Ildikó fejéből tíz évvel ezelőtt pattant ki az ötlet.

Budapest, 2023. december 13. Hammerstein Judit megbízott igazgató beszédet mond a Magyar Menyasszony című kiállítás megnyitóján a Magyar Nemzeti Múzeumban 2023. december 13-án. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Simonovics Ildikó divattörténész, szakmuzeológus kiemelte: annak idején éppen úgy képzelte el a Magyar Menyasszony tárlatot, ahogy az végül megvalósult. Simonovics Ildikó a sajtó számára a megnyitót megelőzően tartott délutáni tárlatvezetésen beszámolt arról, hogy a három éve alakult Facebook-csoportból több mint ötszáz felajánlott tárgy érkezett a kiállításra, emellett eddig 1400 esküvői fotó szerepel a kiállítás adatbázisában – ebbe a tárlat lezárultáig bárki feltöltheti saját fényképét.

A Facebook-csoport sikere is mutatja, hogy az emberek keresik a gyökereiket

– tette hozzá.

Budapest, 2023. december 13. A Magyar Menyasszony című kiállítás a megnyitóján Budapesten a Magyar Nemzeti Múzeumban 2023 december 13-án. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Évszázadok története elevenedik meg

A Magyar Menyasszony kiállítás 800 négyzetméteren mutat be ötven magyar női történetet az elmúlt fél évezredből. Megtekinthető például Bethlen Kata 16. századi kelengyéje, Alekszandra Pavlovna étkészlete, amelyet a József nádorral kötött házasságába hozományként vitt, a legrégebbiként számon tartott, 1522-ben használt esküvői ruha vagy például Brandenburgi Katalin fejdísze.

Megcsodálható nagyon sok régi lakodalmi tárgy, nászajándék, a látogató belenézhet IV. Károly és Zita esküvőjének filmjébe, egy 1925-ös zsidó esküvő felvételébe, megnézheti Habsburg Ottó és Regina nászajándék-listájának fecnijét vagy az esküvői emlékek falán 77 keretezett menyasszonyi koszorút. A Magyar menyasszony című kiállítást Ugron Zsolna író nyitotta meg, az esemény ceremóniamestere Berecz András mesemondó volt.

A kiállítás anyaga múzeumi gyűjteményből és egy nagy része közösségi felajánlásokból, adományokból áll össze, ezekből ismerhetjük meg a nőket féltve őrzött ruháikon, kellékeiken, szerelmes leveleiken keresztül. 

A címlapképen a Magyar Menyasszony című kiállítás részlete a Magyar Nemzeti Múzeumban a megnyitó napján, 2023. december 13-án. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Iratkozzon fel hírlevelünkre