Megható! Személyes üzenetet küldött Ferenc pápa a Nobel-díjas Jon Fosse írónak

Ferenc pápa szerint a 2023-as irodalmi Nobel-díj kitüntetettje, a norvég Jon Fosse írásaiban képes felidézni a mindenható Isten kegyelmét, békéjét és szeretetét.

Idén az irodalmi Nobel-díjat Jon Fosse norvég írónak ítélték oda. December 10-én, vasárnap vette át Stockholmban. A hagyományoknak megfelelően az ünnepségre a Svéd Királyi Akadémián került sor, XVI. Gusztáv Károly svéd király jelenlétében.

Jon Fosse norvég író és drámaíró (jobbra) Alekszej Jekimov orosz fizikus (balra) Karikó Katalin biokémikus és Drew Weissman amerikai mikrobiológus társaságában az elismerések átvétele után a 2023-as Nobel-díjak átadási ünnepségén a stockholmi hangversenyteremben 2023. december 10-én. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

,,Mindig is hittem abban, hogy az írás életeket menthet, talán az enyémet is megmentette. És ha az írásaim hozzájárulnak mások életének megmentéséhez, annál semmi sem tesz boldogabbá”

– mondta a norvég író december 7-én a stockholmi Svéd Királyi Akadémián tartott ünnepi beszédében.

Az író, aki műveiben még az öngyilkosság témáját is érinti, arra utalt, hogy mélyen megérintették olvasói vallomásai, akik elmondták neki, hogy írásai ,,egyszerűen megmentették az életüket”.

Jon Fosse, aki mintegy tíz évvel ezelőtt tért át a katolikus hitre, miután ateista és marxista volt, beszéde végén hálát adott Istennek.

Nem sokkal azután, hogy bejelentették, hogy Jon Fosse-t jelölték a 2023-as irodalmi Nobel-díjra, Ferenc pápa rövid üzenetben gratulált neki. Az üzenet idén október 18-án érkezett meg, és a norvégiai katolikus egyház honlapján jelent meg.

,,Azért írok Önnek, hogy gratuláljak a 2023-as irodalmi Nobel-díj odaítéléséhez, és hogy kifejezzem nagyrabecsülésemet, amiért a hitről szóló finom tanúságtétele és elkötelezett irodalmi hangja most szélesebb közönséghez jut el”

– áll a pápai üzenetben.

,,Biztos vagyok abban, hogy az Ön képessége, hogy felidézze a mindenható Isten kegyelmét, békéjét és szeretetét a mi gyakran sötét világunkban, gazdagítani fogja azok életét, akik osztoznak a hit zarándokútján. Biztosítom Önt, hogy imáimban megemlékezem Önről. Szívemből kérem Önre a mennyei áldások bőségét”

– zárja üzenetét a szentatya.

A norvégiai katolikus egyház honlapja szerint az irodalmi Nobel-díjas író bevallotta, nem számított arra, hogy Ferenc pápától közvetlen üdvözletet kap, meglepődött, örült és meghatódott, amikor megkapta az üzenetet.

Jon Fosse 1959-ben született egy tanyán a norvégiai Strandebarm kisváros közelében, regényeket, színdarabokat, verseket, esszéket és gyermekkönyveket írt. Ezekért hazájában és nemzetközi szinten is megkapta a legfontosabb díjakat. Számos művét, például a Vörös, fekete és A másik név címűeket több mint negyven nyelvre fordították le.

Forrás: romkat.ro.

Címlapkép: archív. Ferenc pápa a Pázmány Péter Katolikus Egyetem információs technológiai és bionikai karán 2023. április 30-án. Fotó: MTI/Kovács Tamás


Hirdetés
'Fel a tetejéhez' gomb