Érkeznek az uniós források – Interjú Navracsics Tiborral

Az európai uniós forrásokból a 380 milliárd forint előleg akkor jár, hogyha a helyreállítási alap hitelrészéből megvalósítandó beruházásokat tartalmazó programot elfogadja az Európai Tanács. Az Európai Bizottság ezt megtárgyalta és elfogadásra javasolja a Tanácsnak – tájékoztatta lapunkat Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a KDNP Önkormányzati Tanácsának ülésén, Kecskeméten.

Az Európai Néppárt képviselője elmondta, úgy néz ki, hogy az Európai Tanács is támogatni fogja a javaslatot.

Hangsúlyozta, hogy a kohéziós pénzek által további uniós források is a rendelkezésünkre állhatnak, ha a Bizottság úgy értékeli, hogy az elfogadott jogszabályok és jogszabálymódosítások által teljesítettük a feltételeket. Közben az Európai Bizottság szerda délután döntött: az igazságügyi reform megfelel a horizontális feljogosító feltételek teljesítéséhez, így nem blokkolja tovább Brüsszel a magyar kohéziós források kifizetését.

Az újonnan megalakuló Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztériummal kapcsolatban Navracsics Tibor megjegyezte, az, hogy az európai uniós források, a területfejlesztés, az önkormányzatok és a kormányhivatalok egy minisztérium alá tartoznak, az eddigieknél sokkal koncentráltabb és összpontosítottabb fejlesztéspolitikát tesz lehetővé.

A 2024-es európai parlamenti választások tétjéről és Márki-Zay Péter törekvéséről is kérdeztük Navracsics Tibort, a válaszok a videóban.

Iratkozzon fel hírlevelünkre