Hollik István: Brüsszel Ukrajna EU-csatlakozásának erőltetése helyett a béketárgyalások előmozdítására koncentráljon!

Hollik István, Kereszténydemokrata politikus, a Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója a Facebook-oldalára feltöltött videójában négy érvvel magyarázta meg, hogy a Fidesz-KDNP miért mond nemet Ukrajna EU-csatlakozására.

„Egy: szomorú, de tény, hogy Ukrajna háborúban áll, ezért sem a határai, sem a lakosságszáma nem meghatározható” – mondta a KDNP-s politikus. – „Nem lehet megmondani, hogy kit akarunk felvenni. Ráadásul Ukrajnában lábbal tapossák a kisebbségi jogokat, ezt mi, magyarok pontosan tudjuk” – folytatta.

„Kettő: az elmúlt két évben Ukrajna több pénzt kapott Brüsszelből, mint Horvátország, Szlovénia és Magyarország összesen az elmúlt hét évben, de ez a pénz semmit nem változtatott meg: továbbra sincs béke, a harctéren pedig tovább folyik az öldöklés.”

A harmadik érv szerint: „ha Ukrajna belép az EU-ba, szinte biztos, hogy minden ország nettó befizetővé válik. Ez azt jelenti, hogy senki nem kapna uniós támogatást, csak Ukrajna. Ez persze érintené Magyarországot is” – mutatott rá Hollik István.

Majd a Financial Times által kiszámított összegre hívta fel a figyelmet: „Ukrajna legalább 186 milliárd euróra számíthatna a csatlakozás után. Ez irgalmatlan összeg. Persze Brüsszel arról nem akar beszélni, hogy ezt a tagállamoknak kéne összedobni.”

„Van itt még valami, ez a negyedik – tette hozzá az eddigiekhez a Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója –, Magyarország 1994-ben nyújtotta be a csatlakozási kérelmét, és az országnak 10 évig kellett dolgozni azon, hogy az unió tagjává válhasson. A többi ország is hasonló utat járt be, a csatlakozás mindenhol legalább 6-7-8 évet vett igénybe. Soha nem volt kivételezés, soha nem volt gyorsítópálya. Ukrajna esetében se legyen!”

Hollik István videója végén úgy fogalmazott, hogy a Fidesz-KDNP álláspontja világos: azért nyújtották be az erről szóló határozati javaslatot, hogy jövő héten az Országgyűlés is tárgyaljon a kérdésről. Megjegyezte, hogy Európában egyedüliként a magyar emberek is elmondhatják erről a véleményüket a nemzeti konzultáció segítségével.

„Fel kell hívnunk Brüsszel figyelmét arra, hogy Ukrajna EU-csatlakozásának erőltetése helyett, inkább koncentráljon a fegyverszünet és a béketárgyalások előmozdítására”

– mondta végül.

Címlapkép: Hollik István, Kereszténydemokrata politikus, a Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója. Fotó: MTI/Soós Lajos

Iratkozzon fel hírlevelünkre