Magyar, albán, koszovói együttműködés: bántalmazott nőknek segít a Hungary Helps

Koszovóban élő, bántalmazott nőknek segít januárban kezdődő új támogató projektjében a Hungary Helps. A magyar, albán és koszovói partnerekkel közös kezdeményezés során a szociális dizájn eszközrendszerével új tudást, megélhetést, sőt kreatív energiát adnak a hátrányos helyzetű nők kezébe.

„A Hungary Helps Ügynökség 2019 óta a szükséget szenvedő, üldöztetésnek kitett vagy humanitárius katasztrófák sújtotta területen élő embereknek és közösségeknek nyújt közvetlen támogatást, ezzel erősítve a helyi közösségek ellenálló képességét és a helyi szintű stabilitás előmozdítását. Az eddigi eredményekre és tapasztalatokra építve új, kreatív módszereket kerestünk a sérülékeny közösségek támogatására, felhatalmazására és ellenállóbbá tételére. Ebből a gondolatból született meg a CREATResili projekt ötlete” – mondta el Keringer Klaudia projektmenedzser az együttműködés szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján.

A CREATResili a Kreatív Európa Program által társfinanszírozott projekt, 2024. január elsejétől indul.

A 22 hónapos projekt fő célja tehát egy olyan program létrehozása, ahol a kreativitás elősegíti a sérülékeny közösségek ellenállási képességét.

Két részből épül fel. A projekt első szakaszában a szociális dizájn alkalmazására vonatkozó módszertan fejlesztése és a kreatív szakemberek képességeinek fejlesztésére fókuszálnak. Céljuk, hogy szakmai továbbképzéssel és terepgyakorlatok szervezésével új megközelítési módokat adjanak a kreatív, művészeti területen dolgozó szakemberek kezébe, ezzel támogatva őket, hogy nagyobb hatékonysággal tudják alkalmazni a szociális dizájn eszközét a hátrányos helyzetű közösségek megsegítésére, fejtette ki a projektmenedzser.

A projekt második felében pedig ezt a módszertant valós környezetben alkalmazzák. A kísérleti projekt célcsoportja a Koszovóban élő, bántalmazott nők.

Ők olyan hátrányos helyzetű nők, akik szinte semmilyen szociális védőhálóval nem rendelkeznek, életük újrakezdését pedig nagyban akadályozzák a feldolgozatlan traumák.

A projekt hozzájárul ahhoz, hogy a programban résztvevők önálló jövedelemhez jussanak, s így kitörjenek a bántalmazó kapcsolatból. Továbbá e tárgyak elkészítésének bemutatásán keresztül a személyes történeteik elmesélése és feldolgozása is könnyebbé válik számukra; történetük nyilvánosságot kap.

A CREATResili nemzetközi szektorális együttműködésen alapul. A konzorcium tagjai között szerepel a Hungary Helps Ügynökség, a Pro Progressione magyar művészeti szervezet, a Jahjaga Alapítvány, amely koszovói bántalmazott nőket karol fel, illetve a Gjirafa albániai e-kereskedelmi cég. A konzorciumot társulat partnerként támogatja a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem a szociális dizájn területén szerzett átfogó tapasztalataival, szakértelmével, kapcsolatrendszerével. A felek szerdán, a sajtó nyilvánossága előtt írták alá az együttműködésről szóló dokumentumokat.

Petrányi Barna, a Pro Progressione ügyvezető igazgatója, Böszörményi-Nagy Gergely, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem kuratóriumi elnöke, Kovács Péter, a Hungary Helps Ügynökség vezérigazgatója, Atifete Jahjaga, a Jahjaga Alapítvány alapítója és Ereza Gjikolli az albán Gjirafa projektmenedzsere. Fotó: Vasárnap.hu/Szennyes Krisztián

Kovács Péter, a Hungary Helps Ügynökség vezérigazgatója súlyos statisztikai adatokat mutatott be, amelyek révén hathatósan alátámasztotta, hogy miért fontos dedikáltan a nőket segítő program elindítása.

„Világszerte a nők több mint 35 százaléka szenved el valamilyen erőszakot a partnerétől vagy a közvetlen környezetétől. Az emberkereskedelem 70 százalékban a nőket érinti. Jelentős részük kislány. A női körülmetélés, ami egy eufémizmus a nemi szervcsonkításra, 30 országban ma is napi gyakorlat, és több mint 200 millió érintettje van. A világon 400 millió nő él extrém mélyszegénységben”

– sorolta Kovács Péter.

„Viszont látszik az éremnek a másik, pozitív oldala is. Azok a közösségek, társadalmak lesznek a 21. század nyertesei, ahol a nők egyenlőként élnek, mindenki számára remélhető az oktatás, a fejlődés, és nem kell választani a karrier és a család között”

– mutatott rá.

Kovács Péter szerint Jahjaga elnökasszony alapítványa, képes visszaadni az emberek méltóságát és a jövőbe vetett hitüket.

„Azzal, hogy magas presztízsű, kreatív szakmákhoz juttatja őket, hal helyett hálót ad kezükbe”

– fogalmazott.

Atifete Jahjaga, Koszovói Köztársaság első női elnöke (2011-2016), a Jahjaga Alapítvány alapítója is hozott elborzasztó számokat, amelyek a téma fontosságát, a kezelendő baj nagyságát mutatják.

„A világon háromból egy nő az őket érő erőszak áldozata” – mondta.

Atifete Jahjaga, Koszovói Köztársaság első női elnöke (2011-2016), a Jahjaga Alapítvány alapítója. Fotó: Vasárnap.hu/Szennyes Krisztián

Az alapítvány célja az, hogy a Koszovóban élő és nemi alapú erőszakot elszenvedő nőknek segítsen. Nemcsak a családon belüli erőszakra fókuszálnak, hanem azokra a nőkre is, akik a koszovói háború során szenvedtek el szexuális bántalmazást.

„Körülbelül 20 ezer nőt erőszakoltak meg a koszovói háború során. 25 évvel ezelőtt, az Európai Unió küszöbén, húszezer nőt megerőszakolták; ez egy háborús eszköz volt”

– mondta a korábbi koszovói elnök.

A sajtótájékoztatón azután kifejezte örömét, hogy a nőket segítő együttműködés megvalósul.

„Nagyon várom ennek a csodálatos együttműködésnek a gyümölcsöző eredményeit! Egy csodálatos jövőt látok magunk előtt, amely valóban és igazán meg fogja változtatni az én országomban élő nők és lányok sorsát”

– mondta.

A projekt e-kereskedelmi partnere, az albán Gjirafa. Ereza Gjikolli projektmenedzser büszkén mondta el, hogy cégük felsővezetésének 34 százaléka nő. A cég szerepe az a projektben, hogy eljuttassa a termékeket e vevőkhöz.

„Mi hiszünk abban, hogy a művészek képesek hozzájárulni a társadalmi változásokhoz, a társadalmi változások vezetői lehetnek – ezt pedig már Petrányi Barna, a Pro Progressione ügyvezető igazgatója mondta.

„A lesz a feladatunk, és ebben nekünk elég nagy tapasztalatunk van, hogy segítsük a művészeket abban, hogy ez a projekt nekik is egy biztonságos utazás legyen, s hogy teljesen ki tudják használni a kreativitásukat” – folytatta.

A CREATResili projektben sokan működnek együtt, közös céljuk a hátrányos helyzetű, bántalmazott nők helyzetének javítása. Fotó: Vasárnap.hu/Szennyes Krisztián

Böszörményi-Nagy Gergely, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem kuratóriumi elnök így definiálta a dizájn fogalmát:

„Én úgy szoktam a magam számára megfogalmazni, hogy a dizájn a dolgok harmonikus együttállásának és a harmónia megteremtésének a tudománya – mondta.

Végül egy Szent Miklósnak tulajdonított mondattal zárt: „Hogyha ajándékot adsz, akkor add a szíveddel, nehogy a kinyújtott kezet ottmaradjon viszonzást várni” – idézte.

Címlapkép: Kovács Péter, a Hungary Helps vezérigazgatója a CREATResili sajtótájékoztatóján 2023. dec. 6-án. Fotó: Vasárnap.hu/Szennyes Krisztián

Iratkozzon fel hírlevelünkre