„Igazi béke, igazi öröm volt az emberek szívében” – Díszkötet jelent meg Ferenc pápa apostoli látogatásáról

Könyv és dokumentumfilm is készült Ferenc pápa magyarországi látogatása kapcsán. Az utóbbiról a Vasárnap.hu már korábban beszámolt, és a filmet is megtekinthetik honlapunkon. A díszkötetet Erdő Péter bíboros, Michael W. Banach érsek, Magyarország apostoli nunciusa, Veres András győri püspök, az MKPK elnöke, Semjén Zsolt miniszterelnökhelyettes, Tóth Tamás az MKPK titkára és Molnár Antal történész, a Történelemtudományok Pápai Bizottságának tagja mutatták be a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs és Technológiai karán.

Veres András köszöntőjében kiemelte, törekedtek arra, hogy karácsony előtt ez, a Szentatya látogatásának emléket állító könyv megjelenhessen.

Jó volt tapasztalni, hogy a politikai viaskodások elhallgattak, igazi béke, igazi öröm volt az emberek szívében. Bárhol megjelent a Szentatya, mindenhol lelkesedés és nyitott szív fogadta őt. Biztos vagyok benne, hogy ő ezt meg is érezte, és ezért volt itt egész szívvel közöttünk. 

– fogalmazott az MKPK elnöke.

Fotó: Szennyes Krisztián/Vasárnap.hu

Fotó: Szennyes Krisztián/Vasárnap.hu

Erdő Péter elmondta, Ferenc pápa valószínűleg a további útjai során ilyenfajta szeretetet és fogadtatást nem mindenhol tapasztal.  A bíboros elárulta, kiemelt cél volt a tervezés során, hogy olyan helyszíneket találjanak, ahol pápa még nem járt. Azonban a szervezés során a Szentszék előkészítő bizottsága leszögezte: Ferenc pápa egész Magyarországot kívánja meglátogatni, Budapesten.

Ettől kezdve nagyon intenzív munkára volt szükség, hogy azt a sokféle arculatot, gondolatot és sokszínű közeget, amely örült volna az ő látogatásának, azt összehozzuk. Így került sor azokra a helyszínekre, amelyeket ez a szép kötet felsorol

– mondta Erdő Péter. Kiemelte, ez már a második könyv a pápalátogatásról, azonban az első kötetben nincsenek benne dokumentumszerűen a köszöntők és pápai beszédek. 

Fotó: Szennyes Krisztián/Vasárnap.hu

Fotó: Szennyes Krisztián/Vasárnap.hu

Semjén Zsolt leszögezte, a Szentatya egyrészt az egyetemes egyház feje, másrészt viszont államő. Ebből kifolyólag a meghívás is csak úgy történhet hogy a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia hívja meg a pápát, és ehhez a meghíváshoz csatlakozik a magyar állam. Mindkettőnek megvan a maga feladata, de elsősorban az egyház szervez, az állam csak besegít, kiegészít.

Nagy megtiszteltetés, nekünk, magyaroknak hogy a Szentatya háromszor is eljött hozzánk

– hangsúlyozta Semjén Zsolt.

Fotó: Szennyes Krisztián/Vasárnap.hu

Fotó: Szennyes Krisztián/Vasárnap.hu

A miniszterelnök-helyettes Veres Andráshoz hasonlóan kiemelte, a magyar belpolitikai életben szokatlan összhang volt a pápalátogatás alatt. Hozzátette, Ferenc pápa látogatásának ideje alatt két nagyobb eseményt kellett áttenni másik időpontra: a P-Mobil nagykoncertjét a Papp László Sportarénában, illetve a Ferencváros-Dózsa labdarúgó-mérkőzést is. Semjén Zsolt azonban kiemelte, nem csak az előadók és focisták helyezték rögtön Ferenc pápát első helyre, hanem a rajongók és szurkolók is egyöntetűen megértették a programváltozást, minden felháborodás nélkül. 

A Szentatya nem csak a politikai életben tett csodát, hanem a társadalmi élet tekintetében is

– fűzte hozzá a történethez a miniszterelnök-helyettes. Hozzátette, a hívők és érdeklődők hozzáállása adta azt az atmoszférát, melyben Ferenc pápa karizmája megtudott nyilvánulni. 

Fotó: Szennyes Krisztián/Vasárnap.hu

Fotó: Szennyes Krisztián/Vasárnap.hu

Egy ilyen album, amiben benne vannak a beszédek, a képek melyek visszaadják a hangulatát, az ihletettségét ezeknek a pillanatoknak, az valóban egy olyan könyv, ami megörökíti ezt a történeti és üdvösség szempontjából is fontos pápai látogatást. Azért is fontosak ezek a könyvek, mert az idő múlik, de ha egy könyv van a polcon, akkor mindannyiunkban felidézik ezt a látogatást amíg lapogatjuk. 

– fogalmazott Semjén Zsolt.

Vannak olyan könyvek, melyek generációról generációra öröklődnek. Adja Isten, hogy amikor az unokáink leveszik majd a polcról ezt a könyvet, hogy a nagypapa és a nagymama ott volt, és jobb ember lett a pápalátogats után, mint előtte volt. Azt gondolom, hogy ez mindannyiunk személyes életében megtapasztalható volt, és az egész magyar társadalom vonatkozásában, hívők és ne hívők tekintetében

– zárta beszédét Semjén Zsolt.

Fotó: Szennyes Krisztián/Vasárnap.hu

Fotó: Szennyes Krisztián/Vasárnap.hu

A kiadványt Baranyai Béla gondozta, a szerkesztésben közreműködött Ernyey Áron, Fritzné Tőkés Éva, Kuzmányi István és Sebő Balázs. A díszkötetet a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) megbízásából a Magyar Kurír adta ki.

Fotók: Szennyes Krisztián/Vasarnap.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre