Hitélet-képek – Fotókiállítás nyílt a Pécsi Egyházmegye életéből

A Pécsi Egyházmegye közösségeinek ünnepnapjaiból, hétköznapi életéből – a teljesség igénye nélkül – merítő fotókból nyílt kiállítás november 26-án Pécsett, a Kodály Központ emeleti galériájában.

A tárlat megrendezésének gondolata és megszervezése a Pécsi Egyházmegye muzeológus munkatársainak köszönhető, akik az egyházmegye november 26-i adventnyitó hangversenyének kísérőrendezvényeként álmodták meg a hitéleti események pillanatait megörökítő fotókiállítást.

A kiállítás fotóanyagát Bodnár Boglárka és Turi Zsuzsanna a Pécsi Egyházmegye honlapján korábban megjelent fotókból válogatták, melyeket az egyházmegye fotós munkatársa, Tömör Balázs, valamint Ruprech Judit fotóriporter készített. A szervezők sajtófotókon keresztül kívánták felvillantani az Egyház sokféle arcát.

A tárlat mondanivalója egy ívre van felépítve, melynek közepén a vándormonstrancia, a szentségimádás jelenete látható. Ez a fotó két részre osztja a kiállítás képeit. A szentségimádástól jobbra láthatók a liturgiához kapcsolódó fotók, balra a közösségi események, melyeket keretbe foglal az adventi fényekbe öltöztetett székesegyház fotója és az áldást kérő pap képe, mely mintegy búcsúztatja a látogatót a kiállítástól

– mondta el a tárlat koncepciójáról Bodnár Boglárka muzeológus. A fotók megtekintését jó szívvel ajánlja Felföldi László pécsi megyéspüspök is, aki a kiállítás anyagában közzétett köszöntőjében úgy fogalmaz, hogy a Pécsi Egyházmegye közösségeinek hitben és hit által formálódó életeseményeinek üzenete, hogy az emberi élet szépsége és méltósága a közösségben és a találkozásokban tud megszületni, megerősödni, életben maradni.

Emberi méltóságunk legfontosabb lehetősége a közösséghez tartozás, amely formálja kapcsolataink és szeretetünk valóságát. Különös ajándék az emberek közötti barátság, mert benne és általa élhetjük meg a jelenlét különleges építő szabadságát.

Legfontosabb gyógyító és erőforrásunk a család, a családi asztal. Innen indulunk minden utunkra és ide kell visszatérni, hogy életünk legyen és bőségben legyen. Mindezek mögött a megtartó és lendületet adó ajándék a hit, amely életté váltja a kapcsolatot Istennel, önmagunkkal, embertársainkkal.

A fotókiállítás december közepéig, nyitvatartási időben látogatható a Kodály Központban.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Iratkozzon fel hírlevelünkre