Véget ért az amerikai álom?

Legalább is ez derült ki a The Wall Street Journal (WSJ) friss felmérésből. E szerint a megkérdezetteknek már csak alig több mint egyharmada (36 százaléka) hisz benne. 63 százaléka szerint már nem létezik, vagy soha nem is létezett.

De hát mi is az „amerikai álom”? Ez egy ősrégi sztereotípia amely szerint ha valaki szorgalmas és keményen dolgozik aránylag könnyen vehet magának egy kis házat, dupla garázzsal, fehér kerítéssel és az előtte parkoló családi méretű autóval. A WSJ időről-időre készíttet ilyen felméréseket, úgyhogy ezek összehasonlítása tükrözi a valódi helyzetet. A tavalyi hasonló felmérésben – az idei 36 százalékkal szemben – a megkérdezetteknek még 68 százaléka nyilatkozott úgy, hogy hisz az amerikai álomban. Ez – akárhonnan is nézzük – egy év alatt brutális változás.

Azok között akik még az idén is hittek benne több a férfi (46 százalék), mint a nő (28 százalék). Hogy nosztalgiából-e vagy sem, nem tudni, mindenesetre a mai nyugdíjasok illetve ahhoz közel állók 48 százaléka úgy véli, hogy még mindig létezik az amerikai álom, míg az 50 év alattiaknak csupán 28 százaléka ért egyet ezzel a megfogalmazással.

A válaszadók fele azt mondta, hogy az Egyesült Államok gazdasági és politikai rendszere “az olyan emberek ellen vannak”, mint ők. A szavazóknak csak 39%-a nem értett egyet ezzel az állítással. Ez az érzés a fekete szavazók körében volt a legszembetűnőbb: 68%-uk érzi úgy, hogy az Egyesült Államok rendszere ellenük dolgozik.

A szavazók kevesebb mint egyharmada, 30 százaléka gondolja úgy, hogy az élet Amerikában jobb, mint 50 évvel ezelőtt volt, szemben 50 százalékkal, akik szerint rosszabb lett. Megjegyzendő, hogy a válaszadóknak mindössze 2 százaléka (!!) szerint kiváló az amerikai gazdaság.

Ami pedig a reálbért illeti, az inflációval korrigálva ez mindössze 0,18 dollárral nőtt 1973 és 2022 között. Az infláció 2022-ben már második éve magasabb mint a munkavállalói fizetések növekedése, a jelzáloghitel kamatai pedig több mint két évtized óta most a legmagasabbak.

A címlapkép forrása: Pixabay

Iratkozzon fel hírlevelünkre