Latorcai Csaba: A keresztek igazodási pontok – Gránitkeresztet szenteltek fel Lőkösházán

A keresztszentelés kiváló példája annak, hogy össze lehet fogni egy olyan ügyért, amely a békét szolgálja, és egységet teremt egy békétlen világban – mondta a Miniszterelnökség területfejlesztésért felelős parlamenti államtitkára a Békés vármegyei Lőkösházán, ahol csütörtökön felszenteltek egy új keresztet.

Latorcai Csaba a román határ mellett fekvő dél-békési község temetőjében elmondta, a keresztek igazodási pontok, „ezekben az időkben szükség van a helyes irány tartására”. Amikor a Nyugat kezdi elveszteni orientációs képességét, és a rendet rendetlenség váltja fel, akkor „Magyarország példát mutat” – közölte.

A politikus kiemelte, a kormány e veszélyes időkben is tartja az irányt, azt szeretné, ha valamennyi nemzet otthon érezné magát Európában, ha nem kellene feláldoznia a jövőjét „egy identitás nélküli Európai Egyesült Államok oltárán, ahol az illegális migránsnak több joga van, mint az őshonos polgároknak”

– fogalmazott.

Megjegyezte, a kormány szerencsés helyzetben van, ugyanis 12 éve erős társadalmi támogatottság áll mögötte. Célja egy identitásában erős, gyarapodó ország teremtése, ahol békében és biztonságban lehet élni; és meg lehet őrizni a keresztény értékeket és a magyarságot – közölte az államtitkár.

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) ügyvezető főtitkára emlékeztetett:

„a KDNP egy éve indította el a Fogadj örökbe egy keresztet! elnevezésű mozgalmat, amelyre példátlan számú felajánlás érkezett. Kistelepülésektől a nagyvárosokig fontos ügy ez az embereknek

– jelentette ki.

A kereszténységnek köszönhetően találtunk otthonra a Kárpát-medencében, és maradtunk meg; ezt közösen kell megőriznünk” – húzta alá Latorcai Csaba.

Szűcsné Gergely Györgyi polgármester felidézte, hogy idén májusban határozott a képviselő-testület egy kereszt felállításáról a temetőben, ugyanis az ötven éve a plébános által állított pléhkeresztet „felemésztette az idő”.

A gránitkeresztet a történelmi, bibliai témájú panorámafestményeiről ismert Corvus-Kora Róbert készítette.

A bronz korpuszt a Szeged-Csanádi Egyházmegye adta, a keresztet Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök szentelte fel.

A polgármester szerint a keresztszentelés a településen maradást is erősíti, és hitet tesz a keresztény kultúra és vallás mellett is.

(MTI)

Képek: Facebook/Latorcai Csaba

Iratkozzon fel hírlevelünkre