Fogy a levegő Karácsony Gergely körül

Tordai Csaba után Perjés Gábornál is házkutatás volt azzal a nyomozással összefüggésben, amely a 99 Mozgalom gyanús támogatásait hivatott vizsgálni.

Perjés Gábor volt az, aki a nyilvánosságra került titkosszolgálati jelentés alapján táskákban hordta a nagy mennyiségű készpénzt a bankba. Most – a Magyar Nemzet információi alapján – törökbálinti otthonába is kiszállt az adóhatóság. Perjés 2021-ben és 2022-ben bő egy év leforgása alatt 19 alkalommal fizetett be összesen 500 millió forintnyi készpénzt a 99 Mozgalom számlájára, az összeg nagy részét ráadásul euróban és fontban. A pénzek ráadásul még akkor is érkeztek, amikor Karácsony Gergely már kiszállt az előválasztásból, így

még gyanúsabb, hogy vajon a kampánya lezárulta után ki adott neki mikroadományok formájában több 10 millió forintot?

További magyarázatra szorulna az, amit az OTP belső vizsgálata állapított meg, nevezetesen, hogy a befizetett bankjegyek újak voltak, sokszor a sorszámuk is egymás után következett és a pénzintézet szerint a 30*30*30-as gyűjtőládikába nem is férne bele ekkora mennyiségű készpénz. Azt már csak mi tesszük hozzá, hogy vajon mennyire életszerű, hogy bármelyik mikroadományozó kötegben tartja otthon a használatlan, egymás után sorszámozott 50 és 100 eurósokat, arra várva, hogy mikor adhatja végre Karácsony Gergelynek? 

Ezek után következett az adóhatóság nyomozása, amelynek keretében nemcsak Perjés Gábornál, hanem Tordai Csabánál is házkutatást tartottak a nyomozók. A Gyurcsány-Bajnai-Karácsony kör bizalmas ügyvédjétől okirat hamisítás bűncselekményét alátámasztó bizonyítékokat foglaltak le. Úgy tűnik ugyanis, hogy az adományok hitelesítésére szolgáló okiratok körül sincs minden rendben, a 10 hitelesítő ívből egyelőre csak egyről tudjuk, hogy két MSZP képviselő szignója szerepel rajta. 

A nyomozás tehát még zajlik, a legárulkodóbb viszont az a hallgatás, amely Karácsony Gergely és bizalmasai részéről az ügyet övezi.

Pedig a vádakat, a gyanút, az esetleges félreértéseket könnyen tisztázni lehetne. A főpolgármesternek csak ki kellene állnia a dokumentumokkal, az adománygyűjtésen készült képekkel, vagy bármivel, ami bizonyítja a mikroadományokról szóló történetet. Mégsem teszi ezt meg. Hogy azért, mert valójában nincsenek is bizonyítékok, vagy valami más áll a háttérben, azt egyelőre nem tudjuk. 

Két dolog viszont biztos. Az egyik, hogy Karácsony magyarázatát saját szövetségesei sem hiszik el. A Jobbik és az LMP tisztségviselői folyamatosan arról beszélnek, hogy itt lenne az ideje, hogy a politikus érdemi magyarázattal álljon elő a pénzek eredetét illetően. A többi párt ugyan hallgat, viszont a tetteik beszélnek helyettük. 

Karácsony Gergely ugyanis október 23-án azt ígérte, hogy pár héten belül összehozza a baloldali összefogást Budapesten. Most, egy hónap elteltével azonban még híre-hamva sincs annak, hogy mely pártok állnak be mögé és kampányolnak az újraválasztásáért.

Sőt, egyre csak szaporodnak a kihívók. A Mi Hazánk után a Jobbik is bejelentette, hogy saját jelöltet indít Karácsonnyal szemben és ugyanezt tervezi sajtóhírek szerint az LMP is. És nem lennék meglepve, ha a 99 Mozgalom körüli botrány fényében az MSZP, a Momentum és a DK is komolyan mérlegelné Karácsony támogatását.

A másik, amire a finanszírozási botrány rávilágít az az, hogy igenis szükség van a kormánypártok szuverenitásvédelmi törvénycsomagjára. Nincs ugyanis rendben az, hogy bárki, bárhonnan elfogad pénzeket és kihasználva a civil szervezet lazább elszámolási kötelezettségeit, büntetlenül tudja azt becsatornázni a kampányába. Nincs rendben, hogy nem ismerjük, valójában kinek az adományait fogadják el és kinek az érdekeihez igazítják a politikájukat. Magyarország szuverenitása mindennél fontosabb és meg kell védeni az azt csorbítani szándékozó próbálkozásoktól!

Iratkozzon fel hírlevelünkre