Fegyverszünet és fogolycsere! Csütörtök reggel szabadulhat az elrabolt izraeliek első csoportja

Csütörtök reggel érkezhetnek Izraelbe az első túszok a Hamász fogságából, miután a keddről szerdára virradó éjjel Izrael megállapodást kötött a terrorszervezettel 50 túsz szabadon engedéséről négynapos fegyverszünet, izraeli börtönökben fogva tartott palesztinok elengedése és humanitárius segélyek fejében.

Mindezt szerda reggel jelentette be az izraeli katonai rádió.

Nem sokkal a bejelentés után a Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász terrorszervezet is bejelentette az Izraellel megkötött fogolycsere-egyezményt.

Izrael vezetése több mint nyolc órás éjszakai tanácskozás után fogadta el a megállapodást, amelyet a miniszterek többsége megszavazott. Az izraeli törvények szerint a következő huszonnégy órában lehetőséget kapnak az ország polgárai arra, hogy a bíróságnál fellebbezzenek a döntés ellen, ezért – az esetleges tiltakozások várható elutasítása után – leghamarabb csütörtök reggel érkezhetnek Izraelbe az első túszok, akiket a Hamász az október 7-i támadásában a Gázai övezetbe hurcolt.

A katari közvetítéssel megkötött fogolycsere-megállapodás alapján ekkor legalább négynapos tűzszünet következik, amely idő alatt Izraelbe szállítanak naponta mintegy 12, összesen 50 gyermeket, édesanyát és idős nőt, akikért cserébe szabadon engednek izraeli börtönökből 150 – a korábbi hírek szerint 140 – olyan palesztin nőt és fiatalkorút, akit „biztonsági okból” börtönöztek be, és akiknek „nem tapad vér a kezükhöz”, vagyis nem vettek részt izraeliek életére törő terrorakcióban.

Izrael minden nap előző este kapja kézhez a másnap hazatérő túszok névsorát.

Az első négynapos időszak után a Hamász újabb foglyokat – gyerekeket és nőket – enged szabadon. A fegyverszünet idején a Hamásznak meg kell próbálnia további anyákat és gyermekeket felkutatni, akikről eddig azt állította, hogy nem ismeri fogva tartásuk helyét. A negyedik napon jelenti be, hogy megtalálta-e őket.

Izrael szerint a Hamász és az Iszlám Dzsihád 195 izraeli állampolgárt tart fogva, köztük 40 gyereket és 58 nőt, vagyis összesen 98 ember szabadulhat ki az egyezmény alapján.

Izraeli becslések szerint közülük 75 tartózkodási helyét ismeri a Hamász, vagy meg tudja találni őket. Mintegy 10 gyermeket az Iszlám Dzsihád és más csoportok őriznek. Izrael átadta a Hamásznak a 98 névből álló névsort, és egyelőre nem tudják, hogy kik fognak kiszabadulni.

Izrael cserébe minden újabb izraeliért három palesztint engednek el a börtönből. Minden egyes újabb tűzszüneti napért naponta összesen tíz elrabolt izraeli juthat haza. A harcok szüneteltetése alatt az izraeli hadsereg napi hat órán át nem figyelheti meg légi eszközökkel a palesztinok mozgását a Gázai övezetben.

Az elengedett túszok először a Nemzetközi Vöröskereszthez, majd a hadsereghez kerülnek, ahol felkészülnek fogadásukra. Az éjszakai kormányülésen Netanjahu elmondta a minisztereknek, hogy a megállapodás részeként a Hamász engedélyezi a vöröskereszt látogatását az elraboltaknál, és gyógyszert vihet nekik.

A Hamász közölte: engedélyezik a gázaiak közlekedését a Gázai övezet déli részéről észak felé a Szaladin úton. Ez az a humanitárius folyosó, amelyet Izrael az északon élő gázaiak délre evakuálására jelölt ki.

A szervezet az is bejelentette, hogy humanitárius segélyt, egészségügyi felszerelést és üzemanyagot szállító kamionok százait engedik be a sávba az egyezmény alapján.

„Mahmúd Abbász, a Palesztin Nemzeti Hatóság elnöke és a vezetés üdvözli a humanitárius fegyverszüneti megállapodást, nagyra értékeljük a katari és egyiptomi erőfeszítéseket”

– közölte az X-en Husszein as-Seik, a palesztin elnök egyik munkatársa.

„Ismételten felszólítunk a palesztin nép elleni izraeli agresszió átfogó leállítására, a humanitárius segítségnyújtás beindítására, és nemzetközi legitimitáson alapuló politikai megoldásra, amely a megszállás befejezéséhez és a palesztin nép szabadságának, függetlenségének és szuverenitásának elnyeréséhez vezet” – tette hozzá.

A Szmotrics vezette izraeli párt tagjai kezdetben a megállapodás ellen voltak, végül mégis mellette szavaztak. Attól tartottak, hogy a tűzszünet után a hadsereg nem fogja a korábbi elszántsággal folytatni a háborút, de a hadvezetés közölte, hogy a hadsereg kész megfelelni a tűzszünet feltételeinek, és Joáv Galant védelmi miniszter és Beni Ganz miniszter is kijelentette, hogy nem esik majd csorba a hadsereg harci szellemén.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök bejelentette, hogy vezetése alatt nem fognak változni a korábban kitűzött katonai célok.

(MTI)

Címlapkép: Noa Marciano izraeli katonanőt temetik az izraeli Modiinben 2023. november 17-én. Marciano holttestét az előző nap találták meg izraeli katonák a gázai es-Sifá kórház melletti épületben. Ő egyike annak a három túsznak, akiket a Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-i támadásaikor Izraelből elhurcolt mintegy 240 túsz közül halottnak nyilvánítottak. Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan

Iratkozzon fel hírlevelünkre