Az Európai Parlament támogatja a hibás termékek javítását azok cseréje helyett

Az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén elfogadott álláspontja szerint a gyártóknak és szolgáltatóknak inkább javítaniuk kellene a meghibásodott termékeket azok cseréje helyett. Tóth Edina, a Fidesz európai parlamenti képviselője szerint „Brüsszelnek több ilyen, hasznos javaslattal kellene foglalkoznia álságos, jogállamiságinak álcázott, zsaroló eljárások helyett”.

Az EP 590 igen szavazattal, 15 ellenszavazattal és 15 tartózkodás mellett fogadta el álláspontját a fogyasztók javításhoz való jogát erősítő új jogszabályjavaslathoz. Az EP-képviselők támogatják, hogy az új szabályok fenntarthatóbb fogyasztásra ösztönözzenek, megkönnyítsék a meghibásodott cikkek javítását, és ezzel csökkentsék a leselejtezésből adódó hulladék mennyiségét.

Az új szabályok értelmében a törvényileg meghatározott jótállási időszakon belül az értékesítőknek a javíttatást előnyben kell majd részesíteniük, amennyiben az nem drágább a teljes cserénél, kivitelezhető, és a vevőnek is megfelel.

A tervek szerint a javítást követően a jótállási időszak további egy évvel meghosszabbodna.

A fogyasztók a garanciaidő lejárta után is igényt tarthatnának elromlott mosógépük, porszívójuk, okostelefonjuk vagy kerékpárjuk javítására. Ahhoz, hogy a fogyasztók szívesebben válasszák a javítás lehetőségét, az EP-képviselők azt szeretnék, ha a gyártók csereterméket kölcsönöznének a javítás idejére. Ha pedig egy adott cikket mégsem lehet megjavítani, lehetőség szerint felújított terméket kellene ajánlani helyette.

Az EP véleménye szerint meg kell teremteni annak feltételeit, hogy a javítóműhelyek, a szerelők és a felhasználók méltányos áron hozzájuthassanak minden pótalkatrészhez, javítási útmutatóhoz és javítószerszámhoz. Online platformok segítenék a fogyasztókat abban, hogy megtalálják a hozzájuk legközelebb található javítóműhelyeket és a felújított cikkeket értékesítő üzleteket.

Az Európai Bizottság március végén mutatta be a javításhoz való jogról szóló új jogszabályjavaslatát, amely egyebek mellett egyszerűbb és olcsóbb megoldásokat tenne lehetővé a műszakilag javítható termékek javítására akkor is, ha a jótállásuk lejárt, vagy ha az áru kopás és elhasználódás miatt már nem működőképes.

A javítási szolgáltatásokra európai minőségi szabványt dolgoznának ki. Ehhez azok a javítóműhelyek csatlakozhatnak, amelyek elkötelezik magukat a minimális minőségi előírások mellett, például az időtartam vagy a termékek rendelkezésre állása alapján.

Tóth Edina, a Fidesz európai parlamenti képviselője ezzel kapcsolatos közleményében kifejtette,

a javításhoz való jogról szóló javaslat nem csak a fogyasztók pénztárcáját kíméli, de a környezet számára is hasznos, hiszen a hulladék mennyiségének csökkentésére törekszik.

Az EP-képviselő fontosnak nevezte, hogy a fogyasztási eszközök tartósabbak, könnyebben javíthatók legyenek, hiszen ezáltal lehet elősegíteni legjobban a körforgásos gazdaság kiépítését.

„Brüsszelnek több ilyen, az európai fogyasztók mindennapi életét könnyebbé tevő, hasznos javaslattal kellene foglalkoznia álságos, jogállamiságinak álcázott, öncélú politikai zsaroló eljárások helyett” – tette hozzá a fideszes politikus.

(MTI)

Címlapkép: Freepik

Iratkozzon fel hírlevelünkre