Németország… Átnevezték az Anne Frank iskolát a migráns muszlim szülők nyomására

Mint ismert, a nácik legismertebb áldozata Anneliese Marie „Anne” Frank ( Frankfurt, Németország, 1929. június 12. – Bergen-Belsen haláltábor, 1945. március) zsidó származású német lány, akit „Anne Frank naplója” címmel kiadott, a második világháború idején írt naplójegyzetei tettek világhírűvé. Anne családjával és más üldözött zsidókkal éveken át élt összezárva előbb Aachenben majd Amszterdamban egy családi vállalkozás hátsó traktusában bujkálva. Naplójában, amelyet 1942. június 12. és 1944. augusztus 1. közötti időszakban vezetett, sorsáról, a családjával való kapcsolatáról és érzéseiről, belső gondolatvilágáról, félelmeiről, kétségeiről, és lelki gyötrelmeiről írt képzeletbeli barátnőjének Kittynek.

 Az, hogy tragikus sorsáról film, számos színdarab és könyv is készült – úgy tűnik – ma már nem számít. Legalábbis a Szász-Anhalt tartományban lévő kisvárosban, Tangerhüttében ahol több mint 40 éve ez volt egy napközi otthonos iskola neve. Az iskola átnevezéséről szóló lépést olyan szülők kezdeményezték, akik nehezen tudták elmagyarázni Frank jelentőségét gyermekeiknek – írta az Apollo News német híroldal alapján a Gellerreport. Az iskola igazgatója szerint a névváltoztatás „a migráns háttérrel rendelkező szülőktől származik, akik bizonytalanok a névvel kapcsolatban, és nehezen tudják elmagyarázni gyermekeiknek.” 

A város polgármestere sem tiltakozik a terv ellen. „Az átnevezés egy szélesebb koncepció része, amelynek célja a napközibe járó gyermekek sokszínűségének ünneplése” – mondta Andreas Brohm. Bizony, nem lehet neki könnyű dönteni az antiszemitizmus és a muszlimok óhajai között… – de ezt már csak mi tesszük hozzá.

Mivel azonban a német törvények szerint a fenntartó maga dönthet egy iskola nevéről, úgy tűnik, hogy a kocka el van vetve, különösen, hogy a névváltoztatást szombaton már be is jelentették – írta az mdr.de. Az Anne Frank iskola új neve: Word Explorers (Világ felfedezői…). 

A botrányos ügyről a hétvégén több lap is beszámolt. A magdeburgi Német-Izraeli Társaság elnöke, Tobias Krull „rossz jelzésről” beszélt. Az „Együtt – Hálózat a demokráciáért és a kozmopolitizmusért Szász-Anhaltban” nevű egyesület szintén kritizálta a névváltoztatást. Ugyanezt tette Christoph Heubner a Nemzetközi Auschwitz Bizottság alelnöke is. .

Mindezek után a politikusok is színre léptek. A tartomány miniszterelnöke Reiner Haseloff (CDU) azt írta az X-en (ex. Twitter), hogy nem érti a napközi átnevezéséről szóló vitát, és rossz jelnek tartja a szándékot. Majd röviddel utána a Zöldek, a CDU, a baloldal, az FDP és a Szabad Szavazók  kerületi vezetői közös nyilatkozatban szólították fel mindazokat, akik támogatják a napközi átnevezését, hogy ne azt tegyék meg.

Mindezek hatására Brohm polgármester – szombatról, hétfőre – villámgyors hátraarcot csinált és azzal nyugtatta meg a politikusokat, hogy – idézzük: Tangerhütte, az oktatási intézményeivel és minden polgári elkötelezettségével egy kozmopolita Németországot képvisel, amely tudatában van történelmi felelősségének és oktatási küldetésének.

Akinek kedve van hozzá, fordítsa le magyarra.

Iratkozzon fel hírlevelünkre