Ezrek tüntettek a palesztinok mellett Németországban – VIDEÓ

Ezrek tüntettek a palesztinok mellett Németországban, elsősorban a nyugati városokban és a fővárosban, Berlinben.

Düsseldorfban megközelítőleg 17 ezren vettek részt a palesztinokkal való szolidaritás jegyében szervezett tüntetésen.

A rendőrség szerint a rendvédelmi erőknek csak szórványos esetekben kellett beavatkozni. Egy rendőrségi szóvivő a megmozdulást később általában békésnek minősítette.

Münsterben négyszázan vonultak fel az utcákon a palesztinok jogait támogatva, a rendőrség szerint a menet többnyire békés volt. Két tüntetőt őrizetbe vettek.

A rendőrség tíz megmozdulást betiltott, mert a tüntetések résztvevői Izrael-ellenes poszterekkel vonultak fel és gyűlöletkeltésre alkalmas röplapokat osztogattak. Berlinben a rendőrség közlése szerint 8500-an vettek részt egy nagygyűlésen szombat este. Tüntetők “Állítsátok meg a gázai népirtást” feliratú transzparensekkel vonultak az Alexanderplatzra.

A rendőrség több tüntetőt előállított. A rendőrség szerint tilosak az antiszemita, Izrael-ellenes, valamint az erőszakot és a terrort dicsőítő megnyilvánulások. A Bild am Sonntag című lap értesülései szerint a berlini tüntetéseken 59 embert állítottak elő a tüntetés szabályainak megsértése miatt.

Egy rendőrségi szóvivő szerint az egyik palesztinpárti tüntetésen Berlinben feltehetően fizikailag bántalmaztak egy újságírót. A rendőrség nyomozást indított az ügyben. A Németországi Muzulmánok Központi Tanácsa előzőleg elítélte a palesztinbarát tüntetéseken tapasztalható antiszemita megnyilvánulásokat, és követelte az elkövetők megbüntetését. Aiman Mazyek, a tanács elnöke, aki szerint egyértelmű antiszemita jogsértések történtek, az elkövetők felelősségre vonását követelte.

Essenben a rendőrség nyomozást indított, miután egy péntek esti felvonuláson a résztvevők arab nyelvű iszlamista jelszavakkal díszített fekete zászlókkal vonultak fel, az egyik ilyen jelszó kalifátus létrehozására szólított fel. A megmozduláson becslések szerint háromezren vettek részt.
Robert Habeck német alkancellár, a Zöld Párt rajna-vidék-pfalzi gyűlésén készült videófelvételen kijelentette, hogy a Hamászt meg kell semmisíteni, mert megsemmisíti a közel-keleti békefolyamatot.

A palesztinoknak joguk van a saját államukhoz

– mondta Robert Habeck, aki szerint a kétállami megoldás a politikai válasz a konfliktusra, a Hamásznak azonban soha nem állt érdekében egy ilyen megoldás. A német politikus szerint a palesztin iszlamista szervezet nem azért harcol, hogy a palesztin lakosságnak saját állama legyen, hanem magáért a háborúért. A háborút akarja fokozni és el akarja pusztítani Izraelt, ami természetesen sosem fog bekövetkezni, de mérhetetlen szenvedéseket okoz a saját lakosságának – mondta.

Habeck szerint Izraelnek joga van fellépni a Hamásszal szemben, de tiszteletben kell tartania a nemzetközi jogot és minimálisra kell csökkentenie a polgári veszteségeket.

A címlapképen palesztin zászlókat lengetnek a résztvevõk a hatóságok által betiltott palesztinpárti szimpátiatüntetésen Bécsben 2023. október 11-én. 
MTI/EPA/Christian Bruna

Iratkozzon fel hírlevelünkre