Ferenc pápa halottak napján: Mennyi könnyet ejtenek az anyák a derékba tört életek miatt!

Emlékezzünk elhunyt szeretteinkre, mindazokra, akiket a háború ragadott el tőlünk, és imádkozzunk az Úrhoz: érjen véget a hasztalan öldöklés! Isten adjon reményt, hogy meglássuk: mindig van kiút! – fohászkodott Ferenc pápa november 2-án délelőtt, a római katonai temetőben bemutatott szentmisén.

Ferenc pápa homíliájában Halottak napjának ünnepléséről szólt, amely két gondolatra indít minket: az emlékezésre és a reményre. Emlékezünk mindazokra, aki előttünk jártak, éltek, akik sok jót tettek, családtagokra, barátokra. És emlékezünk azokra is, akiknek nem sikerült annyi jót tenniük, de akik Isten emlékezetében, irgalmában vannak. Ez Isten nagy irgalmának misztériuma – állapította meg a Szentatya, majd így folytatta homíliáját:

A remény kapcsolódik az emlékezethez, mert ma előre tekintünk az előttünk álló útra. Egy találkozásra készülünk az Úrral és mindenkivel. Kérnünk kell az Úrtól a remény kegyelmét, mely soha nem okoz csalódást. A reményt, ami a mindennapok reménye és ami segít a tovább jutásban, a problémák megoldásában és a kiútkeresésben.

A Szentatya homíliájában elmondta, hogy elgondolkodtatták a katonai temetőben a sírokon látható dátumok, az elhunytak fiatal kora. Többségük 20-30 évesen esett el a harcokban. Kerékbe tört sorsok, jövő nélküli életek.

A szüleikre gondoltam, az édesanyjukra, akik levelet kaptak: „Asszonyom, az a megtiszteltetés ért, hogy közöljem: az Ön fia hős lett”. „Igen, hős, de elragadták tőlem!” Mennyi könnyet hullattak a széttört életek miatt! És ma is ugyanez történik: sok fiatallal és nem fiatallal a világ számos pontján dúló háborúban, Európában és távolabb… mennyi halott! Anélkül pusztítják az életet, hogy tudomást vennének róla.”

– fogalmazott Ferenc pápa. 

Ma a halottakra gondolva, a halottak emlékezetét és a reményt őrizve kérjük az Úrtól a békét, hogy az emberek ne öljék többé egymást a háborúkban. Hány ártatlan halál, hány katona, aki életét veszti, és miért? A háború mindig vereség, sosincs teljes győzelem. Igen, valaki győz a másik fölött, de mindig meg kell fizetni az árát. Imádkozzunk az Úrhoz halottainkért, mindenkiért: hogy az Úr fogadja be mindannyiukat! És imádkozzunk azért is, hogy az Úr kegyelmezzen nekünk és adjon reményt: a továbblépés reményét, és hogy együtt találkozhassunk mindenkivel az Úrnál, amikor majd hív bennünket

– fohászkodott végül a Halottak napi szentmisén a pápa.

Forrás: Vatican News

A címlapképen Ferenc pápa érkezik a római katonai temetõben tartandó szentmiséjére halottak napján, 2023. november 2-án.
MTI/AP/Andrew Medichini

Iratkozzon fel hírlevelünkre