Futballünnepet hozott október utolsó hétvégéje

A focirajongók nem panaszkodhattak a hétvégi sportporgram miatt, ugyanis a Ferencváros – Újpest derbi mellett több országban is komoly örökrangadókat rendeztek.

Szombaton például mindenki tekintete Spanyolországra vetődött, ugyanis összecsapott a két gigász, a Barcelona és a Real Madrid. A legutóbbi El Clásicók többségét a katalánok nyerték, így volt miért visszavágnia a királyi gárdának.

A mostani találkozót is a gránátvörös-kékek kezdték jobban, már a 6. percben sikerült megszerezniük a vezetést Gündogan révén. Az előnyüket egészen sokáig meg tudták őrizni, a 68. minutumban aztán jött Jude Bellingham és kiegyenlítette a párharcot.

Az angol válogatott játékosa nagyon jól beilleszkedett a Madridba, szépen termeli a gólokat és ezen a mérkőzésen is ő volt a hős, ugyanis a ráadásban ismét megvillant, újabb találatával pedig eldöntötte az összecsapás sorsát.

Az igazi futballcsemegéknek itt azonban még nem volt vége, vasárnap egy hamisítatlan városi rangadóval folytatódott a klasszikusok sora. Ismét az volt a kérdés, hogy milyen színbe borul Manchester városa, mostanában nagyon kevés örömre volt okuk a Vörös Ördögöknek, és a formájuk alapján most sem számíthattak semmi jóra.

Ez pedig be is bizonyosodott, az első félidőben egy kérdéses tizenegyest ítéltek meg a City javára. A labdához Erling Haaland állt oda, aki végül magabiztosan értékesítette a megítélt büntetőt. A norvég csatár a második játékrészben is bevette Onana kapuját, ezúttal fejjel volt eredményes.

A habot a tortára Phil Foden rakta fel, aki Haaland passzát követően a 80. percben vitte be a kegyelemdöfést a Manchester United szívébe. A győzelmének köszönhetően a City továbbra is versenyben van a bajnoki címért, Rashfordéknak viszont nem jött jól az újabb vereség, nem tudtak elmozdulni a középmezőnyből.

Időrendben folytatva a sort, ezután következett a budapesti derbi, a Ferencváros szinte teltház előtt fogadta az Újpestet. Rég volt már ekkora tétje az örökrangadónak, az elmúlt években ugyanis a két gárda teljesen más szintet képviselt, most viszont egymást követték a tabellán.

Újpesti szurkolók a labdarúgó OTP Bank Liga 11. fordulójában játszott Ferencvárosi TC – Újpest FC mérkõzés elõtt a Groupama Arénában 2023. október 29-én. MTI/Koszticsák Szilárd

A lila-fehérek pedig ezúttal sem feltartott kézzel érkeztek a Groupama Arénába, kiegyenlített csatát hozott az összecsapás, de a helyzetkihasználásuk nem volt a toppon, ami végül meg is bosszulta önmagát.

Az FTC a Varga Barnabást helyettesítő Aleksandar Pesic révén szerezte meg a vezetést még az első félidőben, a fordulás után azonban a vendégek kezükbe vették az irányítást. Sorra jöttek az újpesti helyzetek, de Varga Ádám eszén egyszer sem tudtak túljárni.

Négy perc alatt aztán eldőlt a három pont sorsa, a 70. minutumban előbb Abena duplázta meg a Fradi előnyét, majd Abu Fani tette fel a pontot az i-re. A zöld-fehérek igazi derbi specialistának mondhatják magukat, ugyanis sorozatban 14. alkalommal sikerült nyerniük az Újpest ellen, legutóbb 2015 decemberében kaptak ki a városi riválistól.

A csúcsrangadók sora Olaszországban zárult, ahol az Inter és az AS Roma mellett a Napoli és az AC Milan is összecsapott. Az Inter listavezetőként várta a mérkőzést, a rómaiak pedig a rossz szezonkezdet miatt mindössze a nyolcadik helyen álltak.

A milánóiak végül nem borították a papírformát, a találkozó elejétől kezdve fölényben játszottak, ami a 81. percben góllá is érett, Marcus Thuram volt a hős.

A másik összecsapás jóval gólgazdagabb csatát hozott, Giroud két góljának köszönhetően 2-0-ra vezetett az AC Milan a félidőben, a nápolyiak azonban innen is fel tudtak állni, a második játékrészben Politano és Raspadori révén döntetlenre mentették a meccset.

A címlapképen a győztes ferencvárosi csapat tagjai a labdarúgó OTP Bank Liga 11. fordulójában játszott Ferencvárosi TC – Újpest FC mérkőzés után a Groupama Arénában 2023. október 29-én. Ferencváros-Újpest 3-0.
MTI/Koszticsák Szilárd

Iratkozzon fel hírlevelünkre