Az ír kormányfő másfél év után belátta, rogyadozik az ország a migránsok alatt

Írország lassan eléri a befogadható menekültek számát – ismerte el Leo Varadkar, ír miniszterelnök, aki másfél évvel ezelőtt még határozottan a tömeges migráció mellett érvelt. 

A napokban Leo Varadkar az ír parlament alsóházában kijelentette, hogy kormánya nehezen tudná kezelni a jövő évi újabb migrációs hullámot, ha az újonnan érkezők száma továbbra is olyan magas maradna, mint jelenleg – írja a V4NA. Az ír miniszterelnök a törvényhozóknak elmondta, hogy van egy bizonyos határ, ameddig egy ország el tudja látni a menekültek számát, és azt állította, hogy Írország jelenleg nagyon is ezen a határon van.

A liberális kormányzat az utóbbi hetekben fokozatosan ismerte fel, hogy kormánya menekült- és bevándorlási politikája miatt milyen nyomás nehezedik az ír közösségekre.

Tavaly év elején Varadkar még határozottan kiállt a tömeges migráció és a lehető legtöbb menekült befogadása mellett. Novemberre már valamelyest visszafogottabban nyilatkozott a helyi közösségek egyre csak növekvő elégedetlensége miatt. Mégis a kormányfő akkor is azt mondta:

Mindent megteszünk, hogy szállást biztosítsunk számukra, és ez az emberek otthonában való elhelyezéstől kezdve a régi raktárak, irodaházak utólagos átalakításán át a szállodák, a moduláris lakások használatáig terjed majd

2023 májusára azonban Leo Varadkar már kézzel foghatóan kezdte belátni, hogy a kormánya migrációs politika miatt a közszolgálatatások rogyadozni kezdtek.

Dunja Mijatovic, az Európa Tanács emberi jogi biztosának levelére válaszolva akkor Varadkar elismerte, hogy az érkezők számának puszta nagyságrendje miatt, az Írországban már korábban is fennálló lakáshiány közepette, különösen nehézségekbe ütközött a megfelelő mennyiségű lakás megteremtése a megnövekedett kereslet miatt. Ezt a tömeges migráció idézte elő.

A spanyolországi Granadában, az uniós kormány-és államfők nem hivatalos találkozóján Varadkar már nyíltan elárulta, hogy Írország az elmúlt két évben több mint 100 ezer menekültet fogadott be.

Forrás: V4NA

A címlapkép illusztráció. Illegális bevándorlók a litvániai Rudninkai gyakorlótéren létesített sátortábor kerítésénél Vilniustól délre 2021. augusztus 4-én.  MTI/AP/Mindaugas Kulbis

Iratkozzon fel hírlevelünkre