„A harmadik világháborúban vagyunk” – Izrael energiaügyi minisztere óva int a radikális iszlámtól

Benjamin Netanjahu kormányfő kabinetjének egyik legfontosabb minisztereként tartják számon, jelenleg energiaügyi miniszter, januártól pedig külügyminiszter lesz: a Bild Israel Katzot kérdezte az Izrael-Hamász háborúval kapcsolatos német reakciókról, a túszokról és arról, hogy a földi offenzíva hogyan zajlik majd.

Hogyan látja a németországi politikai reakciókat október 7-ei a terrortámadás óta?

Holokauszt-túlélők fia vagyok. Ezért nagyon összetett számomra minden, ami a német-izraeli kapcsolatokat érinti. Azt kell mondanom, hogy most, hogy elszenvedtünk egy náci támadást a Hamásztól, nagyon nagyra értékelem a német kormány álláspontját és a német nép többségének hozzáállását, amely szerint velünk azonosulnak, minket támogatnak. Ez számomra nagyon megindító és megható.

Összehasonlíthatók a reakciók a szeptember 11-e utáni reakciókkal?

Izrael állam esetében ez nagyon hasonló ahhoz, ami szeptember 11-én történt az Egyesült Államokban.

Ha összehasonlítjuk a népesség méretét, akkor ez 500-szorosa annak, ami ott történt. Több mint 1400 gyermeket, nőt és felnőttet gyilkoltak meg az elképzelhető legkegyetlenebb módon. Éppen ezért alig van olyan család Izraelben, amelyet ne érintene.

Rokonok, ismerősök- óriási trauma, az azonosulás nagyon mély, de az elhatározás a Hamász felszámolására is hasonlóan erős.

Katonai támogatásra számít?

Izrael állam mindig ügyelt rá, hogy egyedül vívja meg háborúit. Még az USA-val szemben is. Anyagilag és katonailag is támogatnak bennünket, de egyedül harcolunk. Ez már a harmadik világháború a radikális iszlám ellen. Ezért nem csak Izraelről van szó.

Érzékelhető számomra az európai és az amerikai elkötelezettség. Mert ez nem csak a mi háborúnk. A háború Európán belül is zajlik, radikális közösségek által, és már mindenki megtanulta a leckét, hogy a szélsőségesség végül érvényre jut.

„Emberséges emberek vagyunk.”

Eljött hozzánk az USA elnöke, és arra kérte a kormányt, hogy tegye lehetővé a humanitárius segítségnyújtást. Mivel nagyra értékeljük barátságát és megértjük az álláspontját, lehetővé tettük a humanitárius segítségnyújtást Gáza déli részén, ahová északról is irányítjuk a lakosságot. Ez zajlik most.

Nem érdekünk, hogy kiéheztessük a lakosságot. Le akarjuk győzni a Hamászt. Ezért szólítjuk fel a lakosságot, hogy menjek délre. Ott kapnak vizet, élelmet, gyógyszert és minden mást. Még egyszer hangsúlyozom: Emberséges emberek vagyunk. A mienk a legmorálisabb katonaság a világon. Sok olyan ország van, amelyet ismerek – köztük Németország is -, akik ilyen események után kiirtották volna a szomszédos országokat. Ha, ne adj Isten, Mexikóból ilyen támadás érte volna Texast az Egyesült Államokban, akkor már nem lenne Mexikó.

De a civilek nem tudnak elmenekülni. A határok le vannak zárva.

A lényeg nagyon világos: azt szeretnénk, ha Abdel Fattah al-Sisi, az egyiptomi elnök megnyitná a rafahi határátkelőt, és engedné, hogy a Sínai-félszigeten maradjanak az emberek, ameddig csak lehet. Azonban ő ezzel nem ért egyet, amit mi elfogadunk. Békeszerződésünk van. Ezért elfogadjuk a döntését. A Gáza völgyének déli részén van egy olyan terület, ahol nincs bombázás, aki ott marad, sértetlen marad. Ide jut a humanitárius segély: víz, élelmiszer, gyógyszer és minden más. Aki délre megy, sértetlen marad. Hagyjuk őket elvonulni. A Hamász próbálja megállítani őket. Mivel a kórházakban és más helyeken tartják őket, mintegy pajzsként használva őket.

Joe Biden amerikai elnök állítólag figyelmeztette Önöket arra, hogy ne kövessék el ugyanazokat a hibákat, mint az Egyesült Államok szeptember 11. után.

Szerintem nem „figyelmeztetett”, hanem tanácsot adott. Beszélt az amerikai leckéről, azonban sok különbség van az Egyesült Államok és Izrael között. Mindenekelőtt Irakban voltak ellenségeik, valamint Afganisztánban, több ezer kilométerre a határaiktól. Az USA világhatalom, és más szempontok is vannak. Ellenségeink az ablakaink előtt vannak, már betörtek otthonainkba. Ezért tiszteljük az amerikai elnököt, aki nem ad nekünk utasításokat, mert Izrael egyedül hozza meg a döntéseit. Jó tanácsokat, támogatást kapunk.

Az USA azért hozta ide repülőgép-hordozóit, hogy elriassza Iránt és a Hezbollahot, mert ez egy világháború, egy harmadik világháború a radikális iszlám ellen – orosz részvétellel és egy egész színjátékkal a háttérben, amelyet az USA ellenez. De egyedül mi folytatunk közvetlen háborút a Hamásszal

Hogyan tudják a túszok helyzetét figyelembe venni?

Minden lehetséges módon és minden eszközt felhasználva fellépünk, hogy kiszabadítsuk az elrabolt személyeket. A humanitárius nyomás gyakorlásában látom az elraboltak szabadon bocsátásának egy lehetőségét. Így mindenképpen olyan módon kell cselekednünk, ami ehhez vezethet. Azonban ez nem akadályozhatja meg cselekedeteinket, beleértve a szárazföldi offenzívát is, ha így döntünk, mert a Hamász pont ezt akarja. A Hamász azt akarja, hogy az elraboltakkal foglalkozzunk, és csapataink ne vonuljanak be, hogy az infrastruktúrájukat felszámolhassuk.

Mennyire lehetnek tekintettel a túszokra?

Ismerjük az ellenségünket. A Hamász egy gyilkos antihumánus szervezet. Még úgy is gyilkolt, hogy nem támadták meg, és nem csak gyilkolt. Lefejeztek, megerőszakoltak embereket, a csecsemőket sem kímélték, minden idők legszörnyűbb cselekedeteit vitték véghez. Kontextus nélkül tudnak gyilkolni. Jelenleg azt feltételezzük, hogy az elrabolt személyeket ütőkártyaként akarják használni. De ezzel a Hamász nem tudja a támadást megakadályozni.

Titkosszolgálati információk alapján járunk el. Mindent megteszünk ebben a háborúban, hogy kiszabadítsuk az elrabolt embereket.

Mint mondtam, ez kettős küldetés: felszámolni a Hamászt, mint hadsereget, mint szervezetet, mint kormányt; és kiszabadítani az elrabolt személyeket anélkül, hogy megengedjük a Hamásznak, hogy felhasználja őket az invázió megakadályozására és saját védelmére. Ez nem fog megtörténni.

Forrás: Bild

Wagner Szilvia

Iratkozzon fel hírlevelünkre