Felajánlotta magát a jeruzsálemi bíboros a gázai túszokért cserébe

Pierbattista Pizzaballa jeruzsálemi bíboros felajánlotta, hogy elcseréli magát a Hamász által elrabolt gyermekekre – írta meg a Sky News. Ferenc pápa szentföldi képviselője hangsúlyozta, hogy hivatala nem tud kapcsolatba lépni a Hamásszal.

Készen állok a cserére, bármire, ha ez szabadsághoz vezethet, hogy hazahozzam a túszul ejtett gyerekeket. Részemről teljes a hajlandóság

– mondta Pizzaballa bíboros. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy neki és hivatalának még nem volt közvetlen kapcsolata a Hamásszal, azzal a militáns iszlamista csoporttal, amely október 7-én megtámadta Izraelt, 1300 ember halálát okozva.

A Hamásszal nem lehet beszélni. Ez nagyon nehéz

– fogalmazott.

Legalább 199 embert tart túszul a Hamász Gázában

Az iszlamista terrorszervezet fegyveresei körülbelül kétszáz embert ejtettek túszul, közülük feltehetően körülbelül egytucatnyian gyerekek. A latin pátriárka felügyeli a római katolikus tevékenységet Izraelben és a palesztin területeken, valamint Jordániában és Cipruson, egy olyan régióban, ahol becslések szerint 300 ezer római katolikus él. Hozzátette, körülbelül ezer keresztény keresett menedéket a Gázai övezet északi részén található templomokban, miután otthonaikat az izraeli csapások során lerombolták. 

A címlapképen Pierbattista Pizzaballa jeruzsálemi bíboros. Forrás: Vatican News

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre