Lengyel választások – A PiS-nek több mint 40 százalékos a támogatottsága az újabb hivatalos részeredmények szerint

A Lengyelországban jelenleg kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) pártnak 40,05 százalékos, a fő ellenzéki erőnek, a Polgári Koalíciónak pedig 26,38 százalékos a vasárnapi parlamenti választásokon szerzett támogatottsága az országos választási bizottság (PKW) által hétfő délelőtt közreadott legfrissebb hivatalos részeredmények szerint.

A PKW a szavazókörök 28,56 százalékában feldolgozott eredmények alapján ismertette az adatokat. A harmadik helyen a szavazatok 14,12 százalékával a szintén ellenzéki Harmadik Út (Trzecia Droga) áll.

A mostani adatok szerint átlépi még a parlamenti bejutási küszöböt a voksok 8,03 százalékával az Új Baloldal (Nowa Lewica), valamint a nemzeti radikális és újliberális pártok szövetsége, a Konföderáció (Konfederacja) is, amely 7,37 százalékon áll.

Sylwester Marciniak, a PKW elnöke a sajtókonferencián aláhúzta: még “nem egészen reprezentatív” eredményekről van szó, szükségszerűen előbb a kisebb szavazókörökből származó legkorábbi jegyzőkönyvek érkeznek a testülethez.
A PKW sajtóértekezletén megerősítették: a végeredmény ismertetése keddre várható.

(MTI)

A címlapképen Jaroslaw Kaczynski lengyel miniszterelnök-helyettes, a Jog és Igazságosság Pártjának (PiS) elnöke szól támogatóihoz, a háttérben Mateusz Morawiecki miniszterelnök a lengyel parlamenti választások eredményváróján Varsóban 2023. október 15-én. 
MTI/EPA/PAP/Pawel Supernak

Iratkozzon fel hírlevelünkre