Dömötör Csaba: Willkommen táblák már nincsenek, lappangó társadalmi feszültségek viszont vannak – VIDEÓ

Willkommen táblák már nincsenek, valóság, na az van. Ugyanazt tudjuk mondani, amit nyolc éve mindig: ébresztő! – figyelmeztetett Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a Facebook-oldalán pénteken közzétett videóban.

Pár éve nagy vita volt a nyugati nagyvárosok no-go zónáiról – emlékeztetett Dömötör Csaba, hozzáfűzve, ezek olyan városrészek, ahol nagy problémát okoznak a bevándorlók, és a hatóságok is nehezen uralják a helyzetet. Sok szó esett akkor Berlin Neukölln városrészéről – folytatta az államtitkár, felidézve, hogy az egyik liberális portál akkor azt írta, a berlini magyarok jót röhögtek a kormány no-go zónáján.

Kicsit cinikusan úgy mondták, hogy a kormány egy berlini hipszternegyedtől félti a magyarokat

– tette hozzá Dömötör Csaba. Idézeteket is felolvasott a cikkekből:

  • A kerületben virágoznak a kézműveskávézók, egymást érik a fixik és Fjallraven táskák, ezért a felkészületlen kelet-európai látogatót valóban sokkhatás éri.
  • Egy személyes élménybeszámoló szerint nálunk mindenki kedves mindenkivel, a kisgyerekesek együtt játszanak és grilleznek a kertben, karácsonykor megajándékozzák egymást.

Dömötör Csaba megjegyezte: nem tudja, hogy a fixi biciklik vagy a kézműveskávézók megléte mutat-e bármit a mélyben lappangó társadalmi feszültségekből, és senkinek sem szeretné kétségbe vonni a személyes tapasztalatait. Felidézett azonban egy beszámolót az elmúlt napokból:

A tanárok telefonon kérnek tanácsokat a helyi illetékesektől arról, hogy miként kezeljék a diákokat a Hamász és az Izrael közötti háború kapcsán. A hét elején egy 14 éves diák palesztin zászlóval jelent meg egy neuköllni iskolában. A 61 éves tanár erre megtiltotta a politikai szimbólumok használatát, ám ekkor egy másik, 15 éves diák rátámadt a tanárra és tettleg bántalmazta őt.

Az államtitkár azt mondta: a tanárok szerte Németországban arról számolnak be, hogy a tanulók a Hamászt éltetik, antiszemita kijelentéseket tesznek, és verekedések is kitörnek. Több radikális tüntetést kellett betiltani, és meg kellett erősíteni a zsidó intézmények védelmét.

Willkommen táblákról valahogy már nem szólnak a híradások. Döntse el mindenki, hogy a kézműveskávézók és fixi biciklik számítanak-e jobban, vagy az osztálytermek és utcák előbb említett valósága

– fogalmazott Dömötör Csaba. Megjegyezte, nem véletlenül szólalt meg a témában Henry Kissinger, az amerikai külpolitika egyszemélyes intézménye, aki szerint nagyon súlyos hiba volt eltérő kultúrájú tömegeket beengedni Németországba; azért is, mert ezek a tömegek aztán nyomásgyakorló csoportok lesznek minden, saját kapuit kinyitó országban.

A címlapkép forrása: MTI/Soós Lajos

Iratkozzon fel hírlevelünkre