Európát is eléri a palesztin-izraeli konfliktus

Európa egyszer már átélte azt a szégyent, hogy a területén a vallása miatt üldöztek és létében fenyegettek egy népcsoportot. A holokauszt borzalmaival a kontinens egy része a mai napig nem tudott elszámolni. Most nem a zsidó népet, hanem államát, Izraelt érte fenyegetés a létében a Hamasz palesztin terrorszervezet kegyetlen támadása révén. Az pedig, hogy ennek Európában tízezrek örültek az utcán, pontosan mutatja, hogy az öreg kontinensen valami ismét elromlott.

Európa történelmének egyik legnagyobb, közös szégyenfoltja a holokauszt, amely nagyon helyesen olyan mélyen ivódott az európai emberek tudatába, hogy szinte kitörölhetetlen onnan. Nem is lehetnek kétségeink: ha rajtunk, európaiakon múlik, az a borzalom soha többé nem ismétlődhet meg a világban. Nem így vannak ugyanakkor ezzel azok a Hamaszhoz köthető palesztinok, akik a hét végén véres terrortámadást indítottak Izrael ellen.

A zsidó állam léte és biztonsága kulcskérdés a Közel-Keleten nemcsak erkölcsi, hanem biztonságpolitikai szempontból is. Egy erős Izrael ugyanis képes fenntartani az erőegyensúlyt és hozzájárulhat ahhoz, hogy a törékeny béke állapota minél hosszabb legyen. Európából nézve ugyanakkor az Izraelből érkező híreken túl más megrázó is történt.

Nyugat-európai városok utcáin ugyanis palesztin zászlós illegális bevándorlók ezrei ünnepelték a Hamasz vérontását.

Tömeges tüntetésre szólította fel a Hamász az arabokat

Mit sem tudva Európa múltjáról, történelméről, az emberiességért vívott harcáról. Ők csak a saját valós vagy vélt sérelmeikkel kapcsolatos elégtételt láttak a képernyőkön a Hamasz tettében. És ezt ünnepelték Európa szívében. És ez az igazán veszélyes. Mert mi van, ha az ünneplés zsinagógák, vagy zsidó emberek elleni attrocitásokba torkollik, ahogyan az sajnos az utóbbi években már többször meg is történt? 

Az elmúlt napok teljesen egyértelművé tették, hogy ezeknek az embereknek nincs helye Európában, mert teljesen mást gondolnak a világról, mint mi.

Remélem, ez végre azoknak is egyértelművé válik, akiket az eddigi együttélési nehézségek nem zökkentettek ki az általuk kreált valóságból. Most azonban az éljenzők olyan embereket éltettek, akik ártatlan, fesztiválozó fiatalokat, nőket, gyerekeket gyilkoltak meg csupán a vallásuk miatt. Emberiesség elleni bűncselekményt elkövetőket dicsőitettek fényes nappal, nyugat-európai nagyvárosok utcáin. Ekkora botrány azt gondolom, hogy régen történt a “fejlett nyugaton”, a tolerencia bajnokai most mégis hallgatnak. Pedig azt gondolom, hogy itt az idő határt húzni. 

Persze a hallgatásnak is megvan a maga oka. Hiszen azok, akik most hallgatnak, pár évvel ezelőtt beengedték ezeket az embereket. Azok, akik most hallgatnak, éppen nagy sietséggel vizsgálják felül a palesztinoknak nyújtott támogatásokat, mert maguk sem biztosan abban, hogy azokból a forrásokból nem jutott a terroristáknak is. Sőt, azok, akik most hallgatnak, abban sem biztosak, hogy a migrációs hullámokkal nem engedtek-e be ugyanilyen hidegvérrel gyilkoló terroristákat Európába is?

Az elmúlt napok tehát sokkolóak voltak. Elsősorban persze Izraelért aggódunk és az izraeliekkel szolidaritunk. A XXI. században ugyanis nem lehetne hogy előforduljon, hogy valakit a vallása miatt ölnek meg a saját országában. A részvéten túl azonban gondoljunk Európára is. Eljött ugyanis a kijózanodás ideje és minden eddiginél határozottabban ki kell mondanunk: a hidegvérű gyilkosokat ünneplőnek nincs helyük az európai társadalmakban.

A címlapkép forrása: MTI/AP/Luca Bruno

Iratkozzon fel hírlevelünkre