Bagdy Emőke: Az egyén önmaga kell, hogy maradjon

A Labrisz Leszbikus Egyesület „terápia”, ami nem gyógyít – a reparatív beavatkozások címmel tart előadást a Magyar Pszichológiai Társaság LMBTQ Szekciójának tagjával. Az esemény leírása alapján „az átnevelő vagy konverziós terápiákról, illetve beavatkozásokról lesz szó, amelyek célja a nemi identitás és/vagy a szexuális orientáció megváltoztatása, meggyógyítása.”

Az esemény mindemellett a hazai pszichológusok szakmai attitűdjének bemutatását is ígéri.

Forrás: Facebook/Labrisz Leszbikus Egyesület képernyőfotó

Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus lapunk megkeresésére a reparatív terápiákkal kapcsolatban elmondta, hogy a pszichoterápiában minden esetben a kliens számára legkedvezőbb lelki helyzet elérése a cél, hogy önazonosan vállalhassa elfogadott önmagát, a reparatív terápiában is. „Minden állapotnak történeti előzménye van, a szexuális irányultságnak is” – tette hozzá a professzor asszony.

Bagdy Emőke elmondta, hogy „csak, ha az irányváltás előzményeit feltártuk és a kliens identitásának befolyásmentes döntését elértük, akkor van esély valódi reparativ pszichoterápiára, amelynek végigvitele a kliens lelki teherbírásától és környezete támogatásától nagymértékben függ. Minden lelki segítség kételymentes önelfogadás elérésére törekszik, hogy az egyén valódi identitása és életegyensúlya elérhető legyen.”

A szakpszichológus szerint semmilyen pszichoterápia nem lehet kényszerítő vagy kényszerített, a cél direkt módon nem dönthető el, „kivé-mivé” terapizáljuk a klienst, csak igazi önmagává segíthetjük.

Elmondása alapján a kényszerítés sem a kliens, sem külvilág részéről nem engedhető meg és egy szakember soha nem dolgozhat másért, csak a kliense lelki békéje érdekében, majd hozzátette:

„aki igazi terapeuta, annak soha nem lehet senki által előírni, mit kell tennie a klienssel, erőszakos átalakításra pedig senki nem adhat külső nyomást.”

„Igazi, szakszerű pszichoterápiát kell végezni, hogy kiderüljön, a kliens hol áll pontosan és ahhoz kell igazítani a segítséget” – mondta Bagdy Emőke.

A címlapképen Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus. Fotó: Vasarnap.hu/Szennyes Krisztián

Iratkozzon fel hírlevelünkre