Kicsi a bors, de erős – bajnoki mérkőzést nyert az újonc Luton

Az angol csapat elképesztő utat járt be az elmúlt tíz évben, hiszen az ötödosztályból küzdötte föl magát a Premier League-be, ahol a legutóbbi fordulóban megszerezte az első győzelmét.

A klubot 1885-ben alapították, tehát elég komoly múlttal rendelkezik, legutóbb pedig 1992-ben jártak az angol élvonalban, a kiesésük után rendesen elindultak lefelé a lejtőn, pár év alatt egészen az ötödik ligáig estek vissza.

A visszaesés mögött pedig pénzügyi nehézségek álltak, a csapatnak teljesen a nulláról kellett újra felépítenie magát, ezt pedig kitartó munkával sikeresen véghez is vitték. Kemény tíz év van a hátuk mögött, a feljutást is rendesen kicentizték.

Tavaly ugyanis a harmadik helyen végeztek a Championshipben, ennek köszönhetően rájátszásban kellett kiharcolniuk a feljutást, a döntő mérkőzés pedig óriási izgalmakat hozott, rendes játékidőben nem tudták dűlőre vinni a csapatok, így büntetőpárbajban dőlt el a párharc sorsa, amit a lutoniak bírtak jobban idegekkel.

A számok nagyon jól megmutatják, hogy mennyire pici együttesről van szó, a Luton Town FC ugyanis mindössze egy tízezer férőhelyes stadionnal rendelkezik, ami messze elmarad a többi együttestől, de ennél még a Ferencvárosnak is nagyobb stadionja van.

A csapat összértéke sem túl magas, csupán 85 millió font, ami nyilvánvalóan nem számít kevésnek, de ha a Manchester Cityvel tesszük egy mérlegre, akkor azért kijön a különbség, a címvédőnek ugyanis az egymilliárd fontot is meghaladja a kerete.

Az együttes egyik játékosa, Pelly-Ruddock Mpanzu a feljutás után azzal viccelődöt, hogy csak a Derby County negatív pontrekordját sikerüljön megdönteniük, azaz legalább 11 pontot gyűjtsenek a szezonban. Ehhez nagyon fontos lépést tettek most a hetedik fordulóban.

A Luton számára nem indult túl jól az idény, az első négy mérkőzésüket egyaránt elveszítették, de az ötödiken már megszerezték az első pontjukat, hazai pályán értek el bravúros 1-1-es döntetlent a Wolverhampton ellen, akik óriási meglepetésre ezen a hétvégén a Manchester Cityt győzték le 2-1-re.

A döntetlen után összejött az első siker is, a hosszú ideje szenvedő Everton otthonából sikerült elhozniuk a három pontot. Az összecsapás nagyon jól indult vendég szempontból, a 24. percben Lockyer révén megszerezték a vezetést, majd 7 perccel később Morris duplázta meg az előnyüket.

Még az első félidőben összejött a szépítés az Evertonnak, Calvert-Lewin vette be Kaminski kapuját. A fordulás után a hazaiak kezükbe is vették az irányítást, az ellenfél kapujára azonban veszélytelenek voltak, így a Luton megőrizte egygólos előnyét.
A Kalaposok a győzelmüknek köszönhetően elmozdultak a kieső zónából, a következő fordulóban pedig egy hamisítatlan alsóházi rangadót játszanak majd hazai pályán a Burnley ellen.

Fotó: Twitter/Luton Town FC

Iratkozzon fel hírlevelünkre