A Máltai Szeretetszolgálat elindította az ország második szociális naperőművét

A Tiszabőn 2020-ban üzembe helyezett első szociális naperőmű után a Somogy megyei Lakócsán létesítette a másodikat a Magyar Máltai Szeretetszolgálat (MMSZ). A Felzárkózó települések program keretében a következő hónapokban 21 falu határában létesítenek hasonló napelemparkokat – adta hírül a segélyszervezet szeptember 18-án.

Lakócsa határában egyhektáros területen 1011 napelem összekapcsolásával kialakított kiserőmű már megkezdte a termelést. Az éves árbevételéből csaknem száz kisgyermekes, rászoruló család részesülhet támogatásban a téli fűtési idényben.

Az ország első szociális naperőműve három éve működik. A mintaprogramban jellemzően kisgyermekes családok kapják meg a létesítmény által termelt bevételt. A támogatás összegét havonta elosztva, előrefizetős mérőórákra töltik fel a téli fűtési idényben, ez egy szoba elektromos fűtésére ad fedezetet.

A Lakócsán kialakított második ilyen létesítmény a modell országos elterjesztésének következő lépése. A Felzárkózó települések program energetikai szakterületének koordinálásával az elmúlt időszakban 21 újabb helyszínen kezdődött meg hasonló beruházás előkészítése. Az európai uniós forrásokból a következő hónapokban megépülő naperőművek összesített teljesítménye 12 500 kWp, ez a számítások szerint mintegy 2000 hátrányos helyzetű, kisgyermekes család támogatását teszi lehetővé az októbertől áprilisig tartó fűtési szezonban.

A naperőművek által termelt energia ára egy országos alapba kerül, az összeg felhasználására pedig pályázatot írnak ki. A támogatást a Felzárkózó települések programban nevesített 300 legszegényebb település családjai kérelmezhetik a programot megvalósító segítő szervezetek közreműködésével.

Az érintett településeken több mint nyolcvanezer háztartás található, ezek közül 13 600 ingatlan csatlakozik előrefizetős mérőórával a hálózatra. Az előrefizetős mérőórás fogyasztási helyeken nem képződik adósság, nincs kifizetetlen számla, a mérőórákra feltöltött egyenleg pedig célzott, másra nem fordítható támogatást nyújt az érintett családoknak.

Forrás és fotó: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Iratkozzon fel hírlevelünkre