I. Bartholomaiosz: A konstantinápolyi anyaszentegyház vezetése a magyarok szeretete miatt látogatott el az országba

A Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus magyarországi jelenléte Orthodox Exarchátusa révén annak a jele, hogy ez a kicsi, de régi és nagy hagyományokkal bíró ortodox keresztény egyház feltétlen szeretettel és tisztelettel viszonyul ehhez a csodálatos országhoz és néphez – jelentette ki I. Bartholomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka pénteki igehirdetésében a Pannonhalmi Főapátságban megtartott ökumenikus vesperáson.

„Szívből jövő személyes áldásunkat adjuk e nép +boldogulására, hitére, lelki egyetértésére”. Önök reményt adnak a világnak, mert szenvedéllyel, állhatatosan és meggyőződéssel gyakorolják a keresztény hitet” – jelentette ki a főpap.

A Pannonhalmi Főapátság, amelyben most vagyunk, régre visszanyúló és dicsőséges történetével élő tanúja a magyar nép kitartásának és hitének. Falai között rádöbbenünk arra, hogy az alapjait még akkor rakták le, amikor a keleti és a nyugati egyház kulturális, társadalmi és nyelvi különbségei ellenére egységes volt. Ily módon a főapátság – amely a magyar kereszténység lelki és szellemi középpontja – kézzelfogható jele lett annak, hogy a keresztény egyházak képesek felülkerekedni múltbéli hibáikon, erre van is lehetőségük, képesek arra, hogy újra összekapcsolódjanak egymással, és meghallják az isteni szeretetnek az üzenetét, amelyet a szentmise mai napra rendelt olvasmányai is tartalmaznak, Szent János evangélista szavait a szeretetről – mondta I. Bartholomaiosz.

A konstantinápolyi anyaszentegyház vezetése azzal a szilárd hittel járja végig a keresztény egyházakat, hogy az Ige – az Atya végtelen szeretetének és kegyelmének üzenete – le fogja győzni azt a fajta intézményes sötétségét, amely az evangéliumtól hajdan elindult, de a földi jutalmakat hiába kereső sok különböző egyházat sújtja – mondta az egyházi vezető.

(MTI)

Címlapkép: Vasárnap.hu/Szennyes Krisztián 

Iratkozzon fel hírlevelünkre