Ferenc pápa köszöntőlevelet küldött Bartholomaiosz pátriárkának Szent András ünnepén

Bartholomaiosz konstantinápolyi egyetemes pátriárkának november 30-án, Szent András, Konstantinápoly védőszentje ünnepe alkalmából küldött levelet Ferenc pápa. A Szentatya kiemelte VI. Pál és Athenagorasz ökumenikus pátriárka 1964-es történelmi találkozóját. 

VI. Pál pápa és Athenagorasz ökumenikus pátriárka hatvan évvel ezelőtt találkoztak Jeruzsálemben; ez volt az első találkozó római pápa és ökumenikus ortodox pátriárka között több mint ezer év után.

Ez a találkozás meghatározó lépés volt a korlátok, mint a félreértés, a bizalmatlanság és akár az ellenségesség lebontásában, amelyek majdnem ezer éven keresztül léteztek

– írta Bartholomaiosz konstantinápolyi egyetemes pátriárkának Ferenc pápa. Hozzátette, figyelemre méltó, hogy ma elsősorban nem a két prófétai főpásztor szavaira és nyilatkozataira, hanem szeretetteljes ölelésükre emlékszünk.

Példájuk azt mutatja, hogy minden, az Úr tanítványai teljes szeretetközösségének helyreállításához szükséges hiteles utat a személyes kapcsolat és az együtt töltött idő jellemzi. Ugyanakkor a baráti párbeszéd, a közös ima és az emberiség szolgálatában való közös fellépés is hozzájárulhat a Krisztus tanítványai közötti különbségek leküzdéséhez

– mutatott rá a pápa. Levelében a Szentatya kiemelte, hogy Isten segítségével ő és Bartholomaiosz pátriárka tiszteletre méltó elődeik lépéseit követhetik. Ferenc pápa kifejezte háláját a konstantinápolyi egyetemes pátriárka részvételéért az ökumenikus imavirrasztáson októberben, a püspöki szinódus közgyűlése előtt, továbbá azért, hogy egy Isztambulból érkezett testvéri küldöttség is részt vett a tanácskozás munkájában.

Imádkozzunk buzgón Istenhez, irgalmas Atyánkhoz, hogy megszűnjön a fegyverek ropogása, amely csak halált és pusztítást okoz, és hogy a nemzetek vezetői és a vallási vezetők mindig a párbeszéd és a megbékélés útját keressék. A szent apostolok, Péter és András járjanak közben minden népért, és azért, hogy elnyerjük a szeretetközösség és a béke ajándékait

– írta Bartholomaiosz pátriárkának Szent András, Konstantinápoly védőszentje ünnepe alkalmából küldött köszöntőlevele végén Ferenc pápa.

Forrás és fotó: Vatican News

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre