Egyre hihetetlenebb Karácsony Gergely magyarázkodása

Pár hónappal ezelőtt volt hangos a sajtó Karácsony Gergely 99 Mozgalmának finanszírozási botrányától. Kiderült ugyanis, hogy a főpolgármester miniszterelnök-jelölt-jelölti kampányához használt mozgalom számlájára készpénzben, forintban, euróban és fontban fizettek be több, mint 500 millió forintot. Karácsony akkor azzal védekezett, hogy ezek mikroadományok voltak, ezt a magyarázatot ugyanakkor saját szövetségesei sem hitték el neki.

Az ügy azonban az elmúlt hetekben elült, már-már úgy tűnhetett, hogy Karácsony Gergely megússza a hihetőnek nem igazán nevezhető mikroadományos történettel ezt az elképesztő esetet. Most ugyanakkor a Magyar Nemzet hozzájutott ahhoz a feljelentéshez, amelyet az OTP Bank tett meg a 99 Mozgalom gyanús ügyeivel kapcsolatban. A pénzintézetnek forrásigazolás céljából adott le dokumentumokat Perjés Gábor, aki a készpénz-befizetéseket intézte. Az OTP pedig a sajtóban megjelent hírek után fogott gyanút és indított belső vizsgálatot, mely elképesztő eredménnyel zárult. A Magyar Nemzet birtokába került dokumentumok szerint például Perjés Gábor azt kívánta elhitetni, hogy 

a nagylelkű adományozók 30*30*30-as gyűjtőládákba préseltek be 2-3000 darab bankjegyet, egy esetben pedig majdnem 4 ezret.

Ami pedig további kérdéseket vet fel, hogy a bankjegyek újak voltak, gyűrődésmentesek és sok esetben egymás utáni sorszámúak. A rejtélyes adományozók ráadásul olyannyira nagyvonalúak voltak, hogy csak 50 és 100 eurósokat dobtak a ládákba, és volt olyan is, amikor két állítólagos adománygyűjtés alkalmával pontosan ugyanannyi 100 euróst. 

Érdekes továbbá az is az OTP szerint, hogy a készpénzes befizetések másnapján a 99 Mozgalom pontosan a befizetett összeget már tovább is utalta az egyik legnagyobb partnerének. Az OTP végül azt a következtetést vonja le a Magyar Nemzet szerint, hogy a számára megküldött jegyzőkönyvek tartalma nem felel meg a valóságnak, a bank így nem tud hitelt érdemlően meggyőződni a pénzek valódi forrásáról.

Itt van tehát a vége: Karácsony Gergely nem bújhat többé a mikroadományokról szóló mese mögé.

Ha ezt megteszi, akkor a maradék hitelessége is elvész nemcsak saját szövetségesei, hanem a rá szavazó választók előtt is. A főpolgármesternek tehát elő kell állnia az igazsággal és el kell mondania végre, hogy honnan vannak azok a pénzek, amelyek egyébként még a félresikerült és befejezett kampányát követően is érkeztek a mozgalmához? És ami még fontosabb kérdés:

miért kell ennyire titkolni a valódi adományozók kilétét, hogy még egy ekkora hazugságspirálba is megéri belekeveredni?

Csak nem azért, mert ha ez kiderüle, az további, még súlyosabb kérdéseket vetne fel? Persze a büntetőjogi és a politikai szempontokon túl van az ügynek egy még fontosabb, erkölcsi vonatkozása is. Karácsony Gergely ugyanis a rá szavazókat, a bizalmukat neki adó választókat sem tiszteli meg azzal, hogy elmondja: milyen pénzből kampányolt. Ez minimum a félrevezetése azoknak az embereknek, akik hittek benne. Biztos vagyok benne, hogy ők egyre kevesebben vannak és ahogy újabb és újabb információk látnak napvilágot, egyre többen veszik közülük is észre, hogy egyáltalán nem számítanak Karácsony Gergelynek és a mögötte álló baloldali tömbnek.

A címlapképen Karácsony Gergely főpolgármester és Kiss Ambrus (független) általános főpolgármester-helyettes, a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városházán 2022. november 30-án.
Fotó: MTI/Soós Lajos

Iratkozzon fel hírlevelünkre