Megtapsolták a Brandenburgi kaput megrongáló klímaaktivistákat elhurcoló rendőröket 

A német főváros egyik jelképeként számon tartott építményt az Utolsó Nemzedék (Letzte Generation) nevű csoport aktivistái fújták le. Az átalakított poroltókkal felvitt vörös, sárga és narancssárga festékkel a védett műemlék mind a hat oszlopát megrongálták. 

A rendőrség 14 aktivistát őrizetbe vett, csoportosan elkövetett rongálás gyanújával indítottak eljárást ellenük.

A Brandenburgi kapu nem csupán műemlék, hanem Berlin, azaz „a szabadság városának” jelképe is, egy olyan városé, amely a véleménynyilvánítás szabadsága és a közös jövőről folytatott tisztességes vita mellett is kiáll, az Utolsó nemzedék így a törvénytelen akciójával nemcsak egy történelmi emléket, hanem a „korunk és jövőnk fontos kérdéseiről szóló diskurzust is megkárosított” – emelte ki közleményében Kai Wegner kormányzó főpolgármester.

A rendőrök intézkedtek az Utolsó Nemzedék tagjai ellen, és elhurcolták őket a helyszínről, amely tetszett a környéken tartózkodóknak, ugyanis megtapsolták az egyenruhásokat. 

Klímaaktikisták okoztak közlekedési káoszt Berlinben – VIDEÓ

Forrás: MTI/Reuters

A címlapképen narancsszínű festék látható a berlini Brandenburgi kapu oszlopain 2023. szeptember 17-én, miután a Letzte Generation (Utolsó Nemzedék) környezetvédő csoport aktivistái tűzoltókészülékekkel lefújták a német fõváros egyik jelképének tekintett műemléket. Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan

Iratkozzon fel hírlevelünkre